5 kroků, které vaší sauně prodlouží život o několik let

Snad každý chce, aby jeho sauna vypadala i po letech používání jako nová. Nejlepší je myslet na to už při jejím nákupu a poradit se s prodejcem, jak se o saunu správně starat. Není to přitom zdaleka tak složité, jak to může na první pohled vypadat. Připravili jsme proto pro vás 5 základních tipů.

S minimální péči tak můžete ve formě udržovat saunu na míru, menší saunovou kabinu jako třeba Economy, nebo velkou finskou saunu pro několik lidí, jako je například Modus. Nepotřebujete k tomu nic složitého. Stačí hadřík, trochu vody čisticí prostředek do sauny.

5 kroků, které vaší sauně prodlouží život o několik let

1. Na venkovní očištění stačí hadřík

Nejjednodušší je venkovní čištění. Stěny sauny nebo saunové kabiny jsou totiž zvenku nalakované. Většinou proto nepotřebujete žádné speciální prostředky. Stačí jen navlhčit hadřík a saunu s ním zvenku utřít.

2. Zapomeňte na chlor i lakování

Při vnitřním čištění už potřebujete speciální čisticí přípravek do saun. Jsou bez chloru i dalších látek, které by se mohly vsáknout do dřeva a při saunování se vypařovat a způsobit vám zdravotní potíže. Právě proto na uklízení vnitřku sauny nikdy nepoužívejte obyčejné čističe.

Právě kvůli výparům nejsou vnitřní části sauny lakované. Mohlo by se totiž stát, že by se při používání jedovaté látky vypařovaly do vzduchu a vy byste je dýchali. Proto nesmíte vnitřní vybavení sauny nikdy lakovat ani mořit.

3. Pravidelně používejte čističe do saun

Pro čištění vnitřních částí sauny a saunové kabiny jsou proto speciální prostředky jako například Saunareiniger. Stačí ho rozředit s vodou, namočit do něj houbičku nebo hadřík a tím pak otřít celou saunu.

Jak často budete takto saunu uklízet, záleží na tom, jak často ji používáte. Při běžném používání byste ale takhle měli uklidit jednou za týden.

Stejným hadříkem můžete otřít i topidlo. Jen si přitom dejte pozor, aby do něj čisticí prostředek nenatekl. Jinou údržbu přitom topidlo nepotřebuje.

5 kroků, které vaší sauně prodlouží život o několik let

4. Pomůže i olej

Nejnamáhanější místa v sauně byste jednou za čas měli ošetřit důkladněji. Týká se to hlavně opěrek a lavic – tedy míst, kterých se při saunování dotýkáte.

Zhruba jednou za čtyři měsíce je dobré je přetřít parafínovým olejem, který dřevo impregnuje. A pokud chcete důkladně dezinfikovat, pořiďte si dezinfekční přípravek do sauny, kterým můžete místa, na kterých sedíte, omýt po každém saunování.

5. Nezapomínejte větrat

Při čištění musíte myslet ještě na jednu důležitou věc – na větrání. Po každém úklidu byste měli saunu co nejlépe vyvětrat, aby v ní nevznikaly plísně, které byste pak vdechovali.


30.8.2014 • Archiv článkůKomerční sdělení »