Bárta, Polívková a Ruppert třídí použité baterie

Bárta, Polívková a Ruppert třídí použité baterie Bárta, Polívková a Ruppert třídí použité baterie Bárta, Polívková a Ruppert třídí použité baterie Bárta, Polívková a Ruppert třídí použité baterie Bárta, Polívková a Ruppert třídí použité baterie Bárta, Polívková a Ruppert třídí použité baterie Bárta, Polívková a Ruppert třídí použité baterie

Co mají společného zpěváci Matěj Ruppert, Dan Bárta a herečka Anna Polívková? Tyto tři populární osobnosti českého showbyznysu spojily síly pro dobrou věc a dokazují, že jim není lhostejné prostředí, ve kterém všichni společně žijeme. Pro neziskovou organizaci ECOBAT totiž každý z nich navrhl vlastní unikátní design limitované edice sběrných nádob ECOCHEESE, které slouží k ukládání použitých baterií v domácnostech i firmách.


Téma ochrany přírody je mi hodně blízké. Nabídka na spolupráci s organizací ECOBAT mě proto ihned zaujala,“ říká Matěj Ruppert a dodává: „I v rámci našeho letošního turné se snažíme fanouškům připomínat důležitost třídění odpadu pro životní prostředí.“ S kapelou na turné vystupuje také bubenická parta Recyklas, která předvádí originální show a využívá k tomu například kontejnery pro tříděný odpad i další recyklovatelné nástroje.

Také Dan Bárta je aktivním ochráncem přírody. „Sám při svých pravidelných výletech do přírody vidím, jak neohleduplně se lidé často chovají ke svému okolí,“ tvrdí zpěvák a autor odborné knihy s názvem Vážky České republiky. V té podrobně popsal poznatky o tomto hmyzu, které nasbíral za dlouhá léta věnovaná koníčku. Velký důraz však klade zároveň na ekologické přístupy a problémy. „Třídění odpadu je jeden z nejjednodušších způsobů, jak může člověk pomáhat naší přírodě,“ je přesvědčen Bárta.

Stranou nezůstává ani třetí známá osobnost, jež propůjčila jméno a své malířské umění prospěšnému projektu, Anna Polívková. „Můj vztah k ekologii je sice poměrně lehkovážný, ale snažím se doma třídit odpad, přemýšlím i o tom, kolik igelitových tašek spotřebuji při nákupu. Přiznám se, že o třídění baterek jsem toho ještě před časem moc nevěděla, díky spolupráci s ECOCHEESE tomu ale samozřejmě věnuji nyní větší pozornost. Lidé si podle mě stále málo uvědomují, že přírodu kolem sebe musíme chránit, bez ní jednou vymizíme i my. Osobně mě třeba překvapuje, jak málo ekologických domů se u nás staví,“ uzavírá Polívková.

Příklady táhnou

Jsme moc rádi, že si Matěj, Dan i Anna našli ve svém volnu čas k pomalování boxů ECOCHEESE na třídění baterií, velká část české veřejnosti totiž stále podceňuje dopad na životní prostředí, když vyhazuje baterie do směsného odpadu,“ vysvětluje Petr Kratochvíl, ředitel neziskové společnosti ECOBAT. Také zahraniční celebrity v posledních letech stále častěji podporují projekty na ochranu životního prostředí a jdou tak dobrým příkladem všem svým fanouškům. Slávu a bohatství ochotně využívají ke zvýšení povědomí o různých ekologických problémech například hollywoodští herci Robert Redford, Brad Pitt, Cate Blanchett nebo Leonardo DiCaprio. „Věříme, že příklady táhnou i v České republice a naše krabičky se tak rozšíří do dalších českých domácností i firem,“ dodává Kratochvíl.

Třídit baterie má smysl!

Matěj Ruppert, Dan Bárta i Anna Polívková se rozhodli podpořit projekt ECOCHEESE, aby hravou formou upozornili, že kromě skla, papíru a plastů by měli Češi třídit také použité baterie. „Je skvělé, že každoročně roste zájem Čechů o třídění a recyklaci baterií, protože obsahují pro přírodu mnoho nebezpečných látek. Recyklací kovových látek obsažených v bateriích lze však také dosáhnout významných energetických a materiálových úspor primárních surovin,“ vysvětluje Kratochvíl. Důkazem rostoucí popularity třídění baterií je v současné době již více než 100 000 kusů krabiček ECOCHEESE, které společnost ECOBAT rozeslala zdarma zájemcům po celé České republice.

Tradiční krabičku ECOCHEESE do domácnosti lze zdarma objednat na www.ecocheese.cz.

ECOBAT s.r.o., je nezisková organizace, která od roku 2002 zajišťuje zpětný odběr a recyklaci přenosných baterií v České republice. V roce 2013 zpětně odebrala 1 031 tun baterií, což představuje 32 % baterií dodaných na trh. ECOBAT provozuje více než 18 000 míst zpětného odběru.


18.9.2023 • Archiv článkůZajímavosti »