Centrální vysavače

Centrální vysavače Centrální vysavače Centrální vysavače Centrální vysavače

Jeden z nejdůležitějších pomocníků moderního domu. V Česku díky zastaralé panelové zástavbě nepříliš rozšířený, ale především v novostavbách stále více se prosazující výrobek, dávající vale stávajícím vysávacím systémům pro domácnosti.

Pokud se domníváte že váš současný vysávací pomocník je plně dostačující a pochybujete že s vysavačem se toho už nedá moc vymyslet, pak jste ještě zřejmě neokusili právě centrální vysavač.

Základním rozdílem proti přenosným klasickým přístrojům je zejména absence vysávací jednotky přímo ve vysávaném prostoru. Ta se umisťuje zpravidla do technického zázemí domu (garážové, příp. sklepní prostory, venkovní přístavky, balkony) Systém vysávacích hadic je následně rozveden zdmi, podlahami, větracími šachtami atp. po domě a vyveden do zásuvek, či podlahových štěrbin. Na vás je pak jen se pohodlně s lehkou hadicí kdekoliv po domě připojit a začít vysávat. Vysávací systém tak spouštíte a ovládáte přímo hadicí za pomocí bezpečného nízkého napětí 24 voltů (vedení je umístěno spolu s hadicemi), což je jedna z dalších výhod tohoto zařízení. Díky dálkovému umístění agregátu odpadá také veškerá hlučnost při uklízení.

Nezanedbatelným kladem je také nesrovnatelně lepší hygiena vysávání. Zatímco klasické vysavače odfiltrují pouze „hrubé“ nečistoty a takto nahrubo přefiltrovaný vzduch vrací zpět k dýchání do místnosti, centrální vysavač jednak vysátý vzduch jak bylo zmíněno, vypouští mimo prostor a hlavně používá jiné a mnohdy opravdu silné druhy filtrace a jejich výkon bývá 2x až 4x větší. S výkonnějšími systémy tak budete schopni vysát i částice o velikosti až 0,1 mikronu a dle výrobců s garantovanou účinností mnohdy až 97,5%, což jistě ocení každý alergik, či astmatik. Způsob filtrace u výrobků z levnější kategorie bývá sice postaven na principu výměnných sáčků, jak je standardem u klasických vysavačů, ovšem u solidnějších přístrojů se setkáte s filtry pěnovými, pevnými propylenovými (tyto lze po zanesení vyprat a opětovně použít) , či filtry opatřené cyklónovými motory (zajišťují 100% průchodnost vzduchu, ale bývají dražší). Špičkou pak jsou samočisticí filtry z umělých vláken, které se při opětovném použití přístroje samy regenerují.

Díky technologii zařízení a v něm obsažených separátorů se také můžeme směle pustit i do vysávání takových nečistot jako jsou voda, bláto, špony, hobliny a další nečistoty např. z domácích dílen a nemusíme se bát poškození přístroje. Různé typy dodávaného příslušenství nám také mimo jiné mohou umožnit čištění výlevek, šamponování nábytku, čištění sedacích souprav, používání antistatických prachovek, úklid auta a mnohé další. Někteří výrobci také nabízejí speciální přístroje umožňující za použití zvláštních nástavců na rozvod teplé a studené vody aktivní mytí i čištění podlah, s následným odsátím do systému. Praktické je také například zabudování snadno ovládané vysávací štěrbiny do kuchyňské linky.

O centrálním vysávání se zpravidla vyplácí uvažovat již při stavbě/přestavbě domu (bytu). Díky své složitější instalaci do prostoru bývá jeho dodatečná montáž velmi nákladná a jistě ne každý se pustí do úprav zdí a podlah po čerstvé dostavbě. Horší, ne však vyloučená, je také instalace v cihlové a panelové zástavbě. Je nutno se sice smířit s povrchovým/nástěnným vedením vysávacích šachet, ovšem o komfort přístroje nepřijdeme. Ceny centrálních vysávacích systémů jsou v současné době dostupné takřka komukoliv a vybavení menšího rodinného domku se dá pořídit již například od 15 000,- Cena pak stoupá úměrně požadovaným technologiím a příslušenství.

Shrneme-li tedy bodově výhody centrálního vysávání, pak to jsou: Hygiena, pohodlí, bezpečnost, nenáročnost, ticho, výkon, rychlost, víceúčelovost a dlouhá životnost.

Tomáš Vávra


10.12.2023 • Archiv článkůPraktické rady »