Ceny bytů rostou. Řešení nabízí nové družstevní byty

Stále výš míří v posledních měsících ceny pozemků, domů i bytů v Praze a v okolí. Vyplývá to z Indexu cen nemovitostí Hypoteční banky (HB index) i z dat, které nedávno zveřejnil Český statistický úřad. A podle České národní banky ceny ještě porostou.

Podle HB indexu nejvíc rostou ceny rodinných domů, které v prvním letošním čtvrtletí stouply o 2 procentní body. Ceny bytů šly nahoru o 0,3 procentního bodu.

Data z Českého statistického úřadu ukazují dokonce ještě vyšší růst. Podle nich stouply ceny za bydlení v novostavbách o 2,4 procenta.

nové družstevní byty

Zájem o nové byty je stále větší

Ceny jdou nahoru hlavně kvůli rostoucímu zájmu o byty. V Praze vzrostla v prvním letošním čtvrtletí poptávka po bydlení v novostavbách o 10 procent. Nahoru šly proto výrazněji i ceny bytů.

Zájem o byty mají hlavně mladé rodiny s dětmi, které mění menší byty za větší. Díky tomu se růst cen netýká jen dlouhodobě oblíbených menších bytů typu 1+kk či 2+kk, ale i větších nových bytů 3+kk.

Blíží se „předkrizové“ ceny

Ceny některých bytů se tak už nyní dostaly na podobnou úroveň, na jaké byly v roce 2009 – tedy před největším pádem cen. A analytici České národní banky upozorňují, že situace se jen tak nezlepší. Podle nich ceny nemovitosti naopak dál porostou. Sice mírně, ale o to vytrvaleji. Jejich výhled počítá s růstem nejméně do roku 2016.

Koupit si vlastní byt tak bude pro mnoho lidí stále složitější. Zvláště pro rodiny s dětmi, které se potřebují přestěhovat do většího. I proto developeři stále častěji připravují i družstevní bydlení, které je výrazně dostupnější.

nové družstevní byty

Družstevní byty pro singles i rodiny

Nový družstevní byt se dá koupit už za čtvrtinu či třetinu ceny bytu. Pravidelným nájmem pak zájemci postupně splatí zbytek ceny bytu a získají tak jednoduše vlastní bydlení.

Podobnou možnost nyní nabízí také nové družstevní byty v projektu Prosek Park VI v Praze 9 Proseku. Zájemci v něm levně získají vlastní bydlení v lokalitě plné zeleně. Poblíž nových bytů přitom najdou školy, školky, restaurace, obchody i hřiště. A kousek od novostaveb je i stanice metra C.

K dispozici jsou stále ještě nové družstevní byty 1+kk, 2+kk a 3+kk. Příjemné bydlení tam díky tomu najdou rodiny s dětmi, páry i singles.


28.8.2014 • Archiv článkůKomerční sdělení »