Jak se správně starat o okna?

Myslíte občas na svá okna? Měli byste! Víte, jak se o ně správně starat? A kdy je nejlepší čas na jejich údržbu? Víte, že dobré firmy poskytují v záruční době bezplatný servis? A je to minimálně po dobu dvouleté záruční doby, která někdy může být i pětiletá. Proto je záhodno myslet na servis oken již tehdy, když si vybíráte firmu, jež vám okna dodá.

Kdy je správná doba na údržbu oken?

Právě teď. Ano, blíží se zima a okna a jejich doplňky je nutné na zimu připravit. Údržba se netýká jen čistoty oken, ale je dobré zkontrolovat i funkčnost. Pravda, dnešní moderní okna jsou téměř bezúdržbová, ale pojďme jim věnovat alespoň letmou chvilku. Odvděčí se vám skvělým a dlouhodobým fungováním. Ano, správnou údržbou prodloužíte život svých oken až na dvojnásobek.

Dnešní moderní dřevěná okna mají skvělé izolační vlastnosti a jsou téměř bezúdržbová, ale pravidelný servis před zimou jim nikdy neuškodí.Dnešní moderní dřevěná okna mají skvělé izolační vlastnosti a jsou téměř bezúdržbová, ale pravidelný servis před zimou jim nikdy neuškodí.

Jak okna čistit?

Na čištění rámů je nejlepší použít běžné čisticí prostředky, zásadně bez rozpouštědel. Nepoužívejte čistící prášky, ty by mohly okna nenávratně poškodit a poškrábat povrch oken. Také se vyvarujte veškerých agresivních prostředků, jako je benzín, aceton, čpavek nebo ředidlo. Míň i v údržbě bývá víc. Okna nejsou jen rámy a sklo. Při běžné údržbě nikdy nezapomínejte na kování oken. Nejméně jednou do roka promažte okenní kování silikonovým olejem, občas zkontrolujte a dotáhněte veškeré šroubky.

Jak udržovat funkčnost oken?

Časem se může také stát, že se okna začnou hůř zavírat. Pokud nepomůže promazání kování a vyčištění samotného rámu od nečistot a usazenin, je potřeba okno přenastavit. Zvláště na plastová okna působí teplotní změny a může se tedy stát, že začnou mírně drhnout "sesedat", nejčastěji ve spodní části. Toto sednutí však není žádný problém. Okno chce jen lehce doladit.

Seřízení okna se provádí imbusovým klíčem na spodním pantu okna, a to vždy při otevřeném okně. Okno posunete nepatrně nahoru nebo dolů, dle potřeby a otáčíte imbusovým šroubem, vždy jen o pár stupňů. Průběžně kontrolujte, zdali se okno již dostalo do správné polohy. Dejte pozor, šrouby mají vnitřní zarážky, které je možné při vytočení imbusů do extrémních poloh zničit.

Plastová okna seřizujeme imbusovým klíčem.Plastová okna seřizujeme imbusovým klíčem.

Nikdy nezapomínejte na těsnění oken

Dalším, velmi důležitým prvkem u oken je jejich těsnění. I zde pro ošetření spolehlivě pomůže silikonový olej. Nezapomeňte také na odtokové otvory. Udržujte otvory pro odtok vody vždy průchodné. Vyfrézované drážky jsou umístěny ve spodní vnitřní části rámu a jsou viditelné po otevření okna.

A ještě jeden tip na závěr. Než se pustíte do seřizování oken, zvažte svoji technickou zdatnost. Můžete být docela šikovní a zruční, ale dobře seřídit okna není až tak jednoduché jak se na první pohled zdá. Z našich zkušeností víme, že neodborný servis může napáchat řadu potíží. Pokud chcete mít naprostou jistotu, obraťte se raději na servisního mechanika, možná se na vaše okna ještě vztahuje záruka nebo můžete využít možností pozáručního servisu.



9.8.2023 • Archiv článkůKomerční sdělení »