Jak šetřit energie v domácnosti?

Jak šetřit energie v domácnosti?

Žijeme obklopeni elektronikou. Domácí spotřebiče nám pomáhají v práci a starají se o naši zábavu. Život nikdy nebyl pohodlnější, ale má to svoji cenu, protože vyšší energetická náročnost domácností se odráží na účtenkách. Následující řádky jsou plné rad a tipů, jejichž dodržováním mohou domácnosti snížit náklady na energie, aniž by se musely příliš omezovat ve svých zálibách a měnit své zvyky nebo hned pořizovat nové drahé spotřebiče, které mají nižší energetickou spotřebu.

K čemu jsou ty barevné proužky?

V rámci pravidel trhu Evropské unie je povinnost uvádět u některých spotřebičů energetické štítky, které nás informují o jejich energetické náročnosti. Na štítcích jsou barevnými pruhy znázorněny kategorie A až D, s tím, že A je nejúspornější. Povinně označené štítkem musí být pračky, sušičky, chladničky, mrazáky, myčky nádobí, trouby, televize, ohřívače vody, zdroje světla, předřadníky k zářivkám či klimatizační jednotky. Pokud tedy potřebujete některý z těchto spotřebičů vyměnit za nový a zároveň chcete ušetřit na energiích, vybírejte v kategorii A, kde zcela nejúspornější spotřebič nese označení A+++.

Chutné pokrmy s nízkými náklady

V kuchyni dnes máme velké množství elektronických pomocníků, kteří šetří naše úsilí i čas. My můžeme jejich správným používáním ušetřit energii. Samozřejmostí každé kuchyně je lednička. Nestavte ji však blízko zdroje tepla a na termostatu si nastavte +5°C. Také si vždy rozmyslete, co všechno z ledničky potřebujete, protože každým zbytečným otevřením dvířek uniká draze vyrobený chlad. Pokud máte myčku, zapínejte ji vždy až zcela plnou. Oproti ručnímu mytí ušetříte použitím myčky až 60 % vody a 40 % energie potřebné na její ohřev. Rozhodně upřednostněte rychlovarnou konvici proti sporáku, ale vždy ohřívejte jen tolik vody, kolik opravdu potřebujete. Ušetříte i vhodným používáním nádobí. Vždy vařte s poklicí a velikost plotýnky by měla odpovídat velikosti dna hrnce. Pokud uvažujete o novém sporáku, promyslete pořízení indukční varné desky, která má pouze 10% tepelné ztráty. A jestliže chcete ohřát pouze menší porci jídla, využijte raději mikrovlnku než klasickou troubu, kterou je třeba zdlouhavě rozehřívat.

Koupel se svíčkami nebo rychlá sprcha?

Příležitostně si dopřejte relaxační koupel ve vaně, ale pro každodenní hygienu volte raději sprchu. Sprchování místo koupání ve vaně vám může ušetřit až dvě třetiny nákladů na ohřev teplé vody na mytí. Největším spotřebičem v koupelně je pračka. Pro ideální spotřebu je opět vhodná pračka v kategorii A, protože při použití pračky energetické třídy A se čtyřmi pracími cykly týdně ušetříte až 88 kWh ročně, tedy 375 Kč, proti pračce třídy C. Také zde se dá uplatnit stejné pravidlo jako u myčky – pračku zapínejte vždy zcela plnou. Ačkoliv se to nezdá, ušetřit můžete i volbou kvalitního pracího prášku. Prádlo totiž stačí prát na nižší teplotu, čímž ušetříte energii nutnou na ohřev vody. V moderní koupelně se běžně vyskytuje fén a elektrický zubní kartáček. Avšak pokud si vlasy necháte vyschnout přirozeně, ušetříte až 500 Kč ročně při každodenním mytí. Zubní kartáček vždy vypojte ze sítě, vidíte-li, že je již nabitý.

Obývací pokoj centrem dění

Přijdete domů a pustíte si hudbu, zapnete počítač kvůli práci nebo relaxaci a večer se kouknete na pěkný film. Většina zábavní techniky v obývacím pokoji zkrátka běží denně a spotřebovává energii. Možná si řeknete, že je zapínáte pouze večer po práci, ale po celý zbytek dne jsou tyto spotřebiče ve stand-by režimu. A v něm mají také určitou spotřebu. Pokud tedy chcete opravdu ušetřit, vytahujte je vždy ze zásuvky místo obvyklého vypnutí. Jestliže pak některý váš současný spotřebič doslouží, kupte si takový, který dokáže nahradit i ostatní spotřebiče – např. televize by měla mít digitální tuner a nemusíte pak používat set-top-box, DVD přehrávač s hard-diskem nahradí videorekordér, blu-ray přehrávače nahradí i DVD přehrávač apod. Také volte úspornější notebook proti klasickému počítači a LED televizor proti LCD.

Budiž světlo!

Samozřejmě Vám nebudeme radit, abyste se naučili chodit doma potmě. Ale opravdu je nutné, aby se svítilo ve všech místnostech, když trávíte večer pouze v obýváku? Při koupi nových žárovek kupujte rozhodně úsporné. Už z názvu vyplývá, že můžete ušetřit energii, a to až 80 %. Při 5 žárovkách a dvouhodinovém svícení denně ušetříte při stejném světelném výkonu až 700 Kč za rok při použití úsporné žárovky. Energeticky úsporné jsou také LED žárovky – při dvouhodinovém svícení denně jednou žárovkou ušetříte za rok 193 Kč při použití LED žárovky oproti klasické 60W žárovce. Obecně ušetří až 90 % nákladů na svícení. Vhodnější jsou svítidla s lesklými vnitřními plochami, která světlo odrážejí do prostoru a lepšího odrazu dosahují i světlé barvy stěn.

Zdroj: ČEZ, a. s., autor: Jan Pavlů, tiskový mluvčí ČEZ


24.7.2015 • Archiv článkůFinance »