Jak ušetřit v domácnosti 1 - Vybíráme ledničku

Jak ušetřit v domácnosti 1 - Vybíráme ledničku Jak ušetřit v domácnosti 1 - Vybíráme ledničku

Nedoplatky za vodu, plyn a elektřinu – Jistě vám není neznámé každoroční čekání na vyúčtování služeb spojených s provozem domácnosti. Ceny energií rok od roku rostou, každou chvíli čteme v denním tisku, že nás čeká další zdražování a patrně právem se nad těmito zprávami rozčilujeme. Zkusme ale jednou také začít každý sám od sebe a uvědomit si, jak občas (i nevědomě) energií plýtváme. Je na čase si tedy na naše chladničky, sporáky, pračky a myčky pořádně posvítit a zjistit, kde můžeme ušetřit.

Začněmě těmi nejzákladnějšími pravidly, které není potřeba dále rozvádět:

  • kapající kohoutky a protékající WC jsou potřeba okamžitě opravit či vyměnit
  • při odchodu z domu je nezbytné pozhasínat a povypínat všechny zbytečné žrouty energie
  • v zimním období „netopit pánubohu do oken“

Výše zmíněná pravidla by měla být pro každého samozřejmostí, je zde ale mnoho dalších možností úspory energie a našich financí:

Nepořizujte si nejlevnější spotřebiče

Toto je obrovská chyba, na kterou je možné narazit v mnoha domácnostech. Tisícovka ušetřená na pořizovací ceně se vám může v průběhu několikaletého provozu nechutně prodražit. Při nákupu spotřebiče se vždy zajímejte o jejich energetickou náročnost. Vodítkem v tomto okamžiku je tzv. energetický štítek, který rozděluje spotřebiče do tříd označovaných A-G, kde písmeno „A“ znamená spotřebič s nejmenší spotřebou energie, naopak písmeno „G“ skutečného žrouta energie.

Vybíráme ledničku

Vzhledem k tomu, že lednička bývá v provozu prakticky nepřetržitě (odhaduje se, že spotřeba ledničky tvoří 11,5 % celkové spotřeby domácnosti) , je při jejím výběru zapotřebí brát na provozní spotřebu nejvyšší možný ohled. Rozdíl ve spotřebě mezi energetickou třídou A a G může v ročním měřítku činit více než tisíc korun. Na trhu se objevují i extraúsporné ledničky A++, z dlouhodobého hlediska se investice do úspornosti vyplatí.

Úspornější provoz lze také zajistit pořízením dvoukompresorové ledničky. Levnější typy ledniček mají zpravidla jeden kompresor k pohonu ledničky i mrazničky. Dražší typy mívají kompresory dva, a mohou proto energeticky regulovat každý oddíl zvlášť, čímž dosáhneme další úspory. Další výhodou dvou kompresorů je fakt, že pokud se jeden z nich porouchá, lednočka stále funguje.

Několik důležitých rad k provozu ledničky:

Lednička nepatří do tepla - každý stupeň tepla navíc znamená o 3 až 4 procenta vyšší spotřebu energie, proto ji umístěte na nějaké stinné místo co nejdále od topení a sporáku. Stejně tak hloupé je do ledničky ukádat teplé potraviny.

Pokud lednička nemá systém automatického odmrazování, provádějte pravidelné odmrazování dle návodu výrobce. Námraza může zvýšit spotřebu energie až o 75 %.

Dveře ledničky otvírejte co nejméně a na co nejkratší dobu, kolem potravin v ledničce nechávejte v rámci možností co nejvíce volného prostoru pro cirkulaci vzduchu.

Stanislav Pecho


17.2.2015 • Archiv článkůFinance »