Kuchyňská pracovní deska

Kuchyňská pracovní deska Kuchyňská pracovní deska Kuchyňská pracovní deska Kuchyňská pracovní deska

Jelikož kuchyňská pracovní deska patří k nejfrekventovanějším místům v každé kuchyni a zároveň se jedná o součást kuchyně, kterou nepořizujeme každý rok novou, představíme si nyní několik možností ohledně jejich výběru.

Mezi nejběžnější typy řadíme laminované pracovní desky. K jejich výrobě se nejčastěji užívají dřevotřískové bloky, které jsou laminovou fólií potaženy. Jádro tvoří buď prostá dřevotříska, dražší modely mají zhutněné jádro s vysokou tvrdostí. Vysokotlaká fólie (označuje se HPL) se vyrábí v různých barevných provedeních, nejčastěji imituje barvy a textury kamene či dřeva. Hrany bývají místo fólie opatřeny akrylátovým zakončením, nákližkem ze dřeva, plastovou hranou. Nejčastěji se využívají desky s tloušťkou 2,5 – 4 cm. U laminovaných dřevotřísek se nelze vyhnout spárám v místech napojování, díky kterým se dovnitř často dostává vlhkost a deska bobtná a vlní se. Z tohoto důvodu se vyplatí více investovat a pořídit si luxusnější desku, která má spoje frézované, u kterých se dá dosáhnout téměř neviditelných vlasových spojů. Cenové rozpětí běžných pracovních desek se pohybuje mezi 500 až 3000 Kč za čtvereční metr.

Mezi méně tradiční materiály pracovních desek patří přírodní kámen, umělá pryskyřice či nerezový plech. Stručně řečeno - výhodou u těchto materiálů je jejich odolnost vůči vodě a vysokým teplotám, na druhou stranu však působí velice chladně a jsou nepoměrně dražší. Přesto se v moderních kuchyních s těmito materiály setkáváme stále častěji.

Umělý kámen je prakticky téměř nezničitelný, Přírodní kámen působí velmi luxusně, ale užitnými vlastnostmi, které by je předurčovaly pro použití v kuchyni příliš neoplývají. Žula je sice tvrdá a odolná proti mechanickému poškození, na druhou stranu je ale velmi citlivá na běžné kyseliny jako je citrónová šťáva nebo víno. Mramor je na tom s odolností ještě o něco hůře.

Nerezová ocel se objevuje stále převážně v profesionálních kuchyních. Jde totiž o materiál velmi kvalitní odolný, hygienický, snadno udržovatelný a téměř nezničitelný. Co se týče domácností, hodí se zejména do extravagantně laděných kuchyní, v konzumě zařízeném bytě pravděpodobně nebudou působit příliš vhodným dojmem.

Neméně důležitým faktorem pro výběr je barva. Barva a textura pracovní desky totiž velice ovlivní výslednou atmosféru kuchyně (celkový pocit z prostoru). V neposlední řade záleží na nás, jako barvu preferujeme. Pokud zvolíte tmavější barvy nebo textury, je nutné počítat s tím, že budete muset pracovní plochu více nasvítit, aby se vám pracovalo stejně dobře, jako je tomu např. u světlých linek.

Stanislav Pecho


28.3.2024 • Archiv článkůPraktické rady »