Laminátové okenní parapety

Laminátové okenní parapety Laminátové okenní parapety Laminátové okenní parapety Laminátové okenní parapety

Existence prvních okenních parapetů sahá do dob dávno minulých. Dříve byly tyto plochy pod oknem zhotovovány převážně z kamene, v dnešní době se vyrábí také ze dřeva, z kovu a stále více oblíbené jsou i kombinace laminátu a dřevotřísky. Původním účelem byla ochrana zdiva pod oknem, ale dnes už je parapet také vnímán jako doplněk interiéru, který dokáže svým designem vhodně doplnit styl, ke kterému směřuje zařízení zbytku místnosti.

Pomineme-li kovové a kamenné parapety, které v interiéru mohou působit dosti chladným dojmem a dřevéné, které nemají na dnešní poměry dostatečnou trvanlivost, nejdoporučovanějším materiálem dneška je laminát kombinovaný s dřevotřískou. Parapetní desky, vyráběné postformováním, jsou kombinací voděodolné dřevotřísky a laminátu, mají dostatečnou trvanlivost a jsou vysoce odolné proti oděru, vodě, vysokým teplotám a chemickým čistícím prostředkům. Vyrábějí se v různých profilech, tloušťkách a barevných provedeních, často se setkáváme s dekorací, která imituje dřevo. K dostání jsou parapety bez dřvotřískového jádra, které je nahrazeno ušlechtilou plastovou stabilní směsí.

Montáž parapetů není jednoduchou záležitostí, proto je lepší obrátit se na kvalifikovanou odbornou firmu. Při koupi věnujte pozornost odbornosti prodejce, a pokud se nakonec rozhodnete pro montáž svépomocí, zjistěte si u prodejce co nejvíce informací. Solidní výrobci totiž nabízejí kromě prodeje i doporučení k montáži, případně i seznam firem, jež montáž kvalifikovaně zajistí.

A naše tipy na kvalitní okenní parapety? Helolit a Helopal.

Stanislav Pecho


9.4.2024 • Archiv článkůPraktické rady »