Návrh interieru na PC - Room Arranger

Návrh interieru na PC - Room Arranger Návrh interieru na PC - Room Arranger Návrh interieru na PC - Room Arranger Návrh interieru na PC - Room Arranger Návrh interieru na PC - Room Arranger Návrh interieru na PC - Room Arranger

Jelikož navrhování interiérů je čím dál více spojováno s grafickými programy, které těší rostoucí popularitě, rozhodli jsme se, že pro Vás vytvoříme tento malý seriál, který by Vám měl představit všechny momentálně dostupné grafické programy, zabývající se právě navrhováním interiérů.

Jako první Vám představíme jednoduchý 2D editor Room Arranger, který pochází z našich luhů a hájů a díky tomu existuje i v lokaliozované verzi. Jak na www.roomarranger.com tvrdí jeho autor Jan Adamec, tento program Vám umožní vše nasimulovat bez nutnosti kreslení na čtverečkovaný papír nebo opakovaného přenášení tam a zpět.

Po jeho bezproblémové instalaci Vás čeká jednoduché, příjemně působící rozhraní, které hned na první pohled ujistí i toho nejméně zkušeného uživatele, že ovládání nebude nikomu působit potíže a pokud by se tak náhodou stalo, je k dispozici přehledná nápověda. Ještě než začnete osazovat Vaší virtuální místnost nábytkem, osvětlením, domácími spotřebiči či hudebními nástroji, budete vyzváni k zadání základních údajů, jako jsou rozměry a počet místností, tloušťka zdiva. Dále již můžete nerušeně zkoušet různé varianty uspořádání Vašich vysněných místností. Po uložení je zde i možnost prostorového zobrazení vašeho projektu, k tomu však musíte mít nainstalovaný VRML prohlížeč.

Pokud tedy vše shrneme do několika bodů, hlavními vymoženostmi programu jsou:

  • návrh místnsti nebo celého bytu skládajícího se z více místností
  • široká standardní knihovna objektů, vkládání přesných rozměrů objektů
  • vytváření vlastní knihovny z objektů, které používáte častěji (např. typické okno, židle) - průchod projektem ve 3D
  • tisk projektu v jistém měřítku i přes více stran
  • měření vzdáleností v projektu
  • podpora více jazyků


Room Arranger (aktuální verze 9) je distribuován jako shareware, s menším omezením je tedy možné využívat ho zdarma. Licence pro jednoho uživatele stojí USD 20. Program bych doporučil především pro domácí využití, pro profesionální práci je vhodnější využití některého z 3D editorů, ale o tom až v dalším dílu.


29.1.2017 • Archiv článkůNávrh interiéru zdarma »