Osvětlení interiéru 3 - kuchyně

Osvětlení interiéru 3 - kuchyně Osvětlení interiéru 3 - kuchyně Osvětlení interiéru 3 - kuchyně Osvětlení interiéru 3 - kuchyně

Osvětlení kuchyně je nedílnou součástí její funkčnosti, díky kvalitnímu osvětlení se celá kuchyň stane přehledná, ale pokud při návrhu kuchyně nepřiřadíme problematice osvětlení dostatečně vysokou prioritu, může nás to později velice mrzet.

Na osvětlení je tedy potřeba myslet již při návrhu nové či rekonstrukce starší kuchyně, je nezbytné splňovat dvě základní podmínky: abychom při práci dobře viděli a aby svítidla byla bezpečná. Zatím co ve světlé kuchyni stačí používat světlo až večer, v tmavé kuchyni je potřeba svítit už během dne Záleží také na tom, je-li kuchyň situovaná na východní nebo západní stranu. Neméně důležité je uvědomit si, zda-li před kuchyňským oknem rostou vysoké stromy, na oknech jsou žaluzie nebo rolety, na parapetech truhlíky s vyšší zelení a podle toho zvolit intenzitu osvětlení celé kuchyně.

Při osvětlení pracovní plochy zdaleka nestačí stropní svítidla, protože svítí do zad. Vhodným řešením zpravidla bývá umístění zdrojů na spodní straně horních skříněk kuchyňské linky tak, aby nesvítili do očí. V úvahu přicházejí i různě nasměrovaná bodová světla, připevněná například na horní desce kuchyňské linky nebo na zdi. Takovéto bodové osvětlení poskytuje dostatečný komfort při práci v kuchyni a z estetického hlediska působí velice příjemně. Nabízí se také různé nerezové jehlany na dotykové ovládání, které rovnoměrně osvětlují celou pracovní plochu a neoslňují Vaše oči. Nad varnou desku může dostatek světla zajistit digestoř s osvětlením.

Z dalších možností, které se nabízejí, lze doporučit lineární zářivky, plochá halogenová svítidla nebo různé závěsné lampy. Kombinací různých zdrojů světla tedy lze vytvořit bezpečné a zdravé prostředí na práci i na vaření, ne vždy a ne pro každého se ale jedná o jednoduchou záležitost, proto jako pokaždé doporučujeme tuto problematiku nepodceňovat a vše předem konzultovat s odborníky.

V minulém díle tohoto seriálu jsme si popsali princip funkčnosti klasických a halogenových žárovek, dnes se podíváme na zářivky.

Kompaktní zářivka s elektronickým předřadníkem je pro domácnost nejefektivnějším zdrojem umělého osvětlení. Kompaktní zářivky fungují na principu elektrického výboje v parách rtuti, při němž vzniká ultrafialové záření, které je ve vrstvě lumifloru na vnitřní stěně trubice přeměněno na světlo. V porovnání s klasickou žárovkou je kompaktní zářivka čtyři až pětkrát účinnější, dochází tak až k 80% úspoře elektrické energie. Elektrický předřadník zajišťuje, aby nedocházelo k nežádoucímu problikávání zářivky. Také zvyšuje životnost zářivky v závislosti na častém vypínání a zapínání. Životnost je výrobci zpravidla udávána v rozmezí 6 až 15 tisíc hodin, v praxi ale počítejte s hodnotami o něco málo menšími. Nevýhodou kompaktních zářivek je pomalejší náběh na plný světelný výkon. U typů s označením ELI (zelený list se zástrčkou) je náběh zářivky na 75% garantován do 100 sekund. Při výběru zářivek musíme počítat s většími rozměry, ovšem v dnešní době již existují zářivky např. stočené do spirály nebo hruškovitého tvaru podobného žárovce, které můžeme díky standardnímu závitu zašroubovat téměř kamkoliv se nám zachce. Při nákupu zářivky nás možná zarazí vyšší pořizovací cena, která se ovšem v porovnání nízké spotřeby a dlouhé životnosti velmi brzy vrátí.

Předchozí díly seriálu

Stanislav Pecho


19.11.2023 • Archiv článkůPraktické rady »