Osvětlení interiéru I - koupelna

Osvětlení interiéru I - koupelna Osvětlení interiéru I - koupelna Osvětlení interiéru I - koupelna Osvětlení interiéru I - koupelna

Patříte-li mezi časté návštěvníky serveru Vše pro interiér.cz, určitě jste se již setkali alespoň s jedním článkem, věnovaným problematice interiérového osvětlení. Rozhodli jsme se pro vás veškeré dostupné informace shrnout do malého miniseriálu a postupně projít všechny místnosti vašeho obydlí. Začneme koupelnou.

Ne každý má to štěstí, že jeho koupelna disponuje oknem a denním světlem, obyvatelé panelových domů si o tom mohou nechat zdát, nebo se alespoň pokusit sluneční svit v koupelně nasimulovat. Mnoho odborníků doporučuje použít luxfery, které alespoň z části denní světlo propustí ze sousední místnosti, toto řešení ale není v mnoha případech reálné, v žádném případě okno nenahradí a také nemusí každému vyhovovat po estetické stránce. Je samozřejmě nutné i luxfery s umělým osvětlením vhodně zkombinovat.

Do koupelny jsou zcela nevhodná jakákoliv svítidla s viditelnou žárovkou, zvláště pak halogenovou. Jako hlavní osvětlení je možné použít libovolné uzavřené stropní svítidlo. Pozor na bezpečnost, v blízkosti sprchového koutu je nutné osadit svítidla krytem proti vodě! K centrálnímu osvětlení koupelny se také hodí například soustava vestavných bodových světel ve stropním podhledu, ve větším prostoru podstropní obvodové světelné římsy v kombinaci s účelně rozmístěnými lampičkami.

Praktické osvětlení obličeje u zrcadla by mělo být ze tří, nebo v horším případě ze dvou stran, aby se nevytvářely na obličeji stíny. Používají se svítidla s měkkým plošným světlem a svítidla vybavená opálovým stínidlem. Svítidla se umísťují okolo zrcadla, pokud možno ne příliš blízko osy pohledu. Doporučují se také přisazená svítidla a různé závěsné nebo tyčové systémy. Z funkčních i estetických důvodů odborníci vždy radí použít raději několik slabších zdrojů světla než jeden silnější, to neplatí jen pro osvětlení koupelny, nýbrž pro celý byt

Mějte tedy na paměti, že kvalitní osvětlení koupelny je nedílnou součástí jejího moderního vybavení, při pořizování svítidel pečlivě vybírejte a nebraňte se radám odborníků. V souvislosti s návrhem osvětlení koupelny se nabízí i použití vhodného softwaru, který by mohl být dobrým pomocníkem i pro běžné počítačové uživatele. Mezi běžně dostupnými bezplatnými softwarovými pomocníky se nabízí Kitchen Draw a Room Arranger.

Stanislav Pecho


5.11.2023 • Archiv článkůPraktické rady »