Patchwork neboli sešívání látek

Patchwork neboli sešívání látek Patchwork neboli sešívání látek Patchwork neboli sešívání látek Patchwork neboli sešívání látek Patchwork neboli sešívání látek

Patchwork (patch - záplata, vyrobeno ze záplat) je zvláštní technika sešívání látek. Jedná se o sešívání malých, různě barevných kousků látek tak, že spolu vytvářejí větší geometrické vzory. Výsledný patchwork je pak spojen s dalšími vrstvami látky a je ještě ozdobně prošíván drobnými stehy. Prošitý patchwork se nazývá quilt. Původně se jednalo výhradně o ruční práci, dnes již existují i speciální šicí stroje, na kterých lze patchwork vytvářet.

Zalíbení v této technice nalezlo mnoho lidí zejména v Japonsku a v Americe. Patchwork se však rozšířil také do Evropy a následně do Čech. Není problém setkat se se s patchworkovými kluby, výstavami prací, různými přednáškami a kurzy, kde se techniky patchworku probírají, i u nás. Posuďte sami četnost nalezených odkazů v běžném internetovém vyhledávači.

Patchwork se nejčastěji používá k výrobě dek, přehozů a polštářů, ale kromě toho může být použit i pro výrobu batohů, textilních dekorací, teplých bund, kabátů a jiných oděvních doplňků.

Postup a potřebné nářadí

Jelikož si patchwork našel své místo vedle vyšívání a ručního pletení mezi domácími ženskými koníčky, pojďme si v krátkosti nastínit jednoduchý postup:
Libovolné látky nastříháme na malé kousky a ty pak v jednoduchých a pravidelných tvarech sešijeme dohromady. Výsledný patchwork nadále spojujeme s dalšími vrstvami látek a ozdobně prošíváme drobnými stehy.

Stříhání

Při stříhání skládáme látku dvojitě, čtyřnásobně nebo osminásobně na sebe, aby jsme si ušetřili práci. Vždy dbáme na to, aby látka byla poskládaná pečlivě a okraje seděly na sobě. Při stříhání nezapomeneme na přídavek na švy, který uděláme nejméně 15 mm.

Šití

Všechny patchworkové díly se šijí vždy se stejným přídavkem na švy. Sešíváme sousední díly lícem. Okraje švů musíme po každém sešití sežehlit do jednoho směru.
Úsporné šití - tato technika šetří čas i nitě. Ušijí se první dva díly, hned se přiloží další dva - nit se neodstřihuje. Pokračujeme stále dokola. Po sešití všech dílů se jednotlivě od sebe odstřihují a vyžehlí.

Šijeme-li pouze zřídka, vystačíme si se základními nástoji – ostrými nůžkami, pravítkem a běžnými šicími potřebami. Chceme-li se však patchworku věnovat častěji, vyplatí se nám zakoupit speciální nářadí. Mezi ně patří různá řezací kolečka a zalamovací nože. Neméně důležitá je kvalitní řezací podložka a různé druhy šablon, rastrových pravítek a spon. Ostré řezátko potřebujeme, abychom snadno a bez roztřepení vytvarovali kousky látek do požadovaných tvarů. Řezacím kolečkem můžeme řezat i více vrstev najednou. Díky pravítkům snadno řežeme přesné kousky v různých velikostech i tvarech.

Nejčastěji jsou používány látky ze 100 % bavlny, ty se nejlépe barví a stříhají. Látky je třeba před použitím vysrážet, což zajistí stabilitu hotového díla. Jednotlivé švy je doporučujeme přežehlit, budou lépe držet tvar. Při barvení pozor na stabilitu jednotlivých barev, protože při následném praní by mohlo dojít k jejich smísení.

Stanislav Pecho


2.10.2015 • Archiv článkůZajímavosti »