Plastová nebo dřevěná okna?

Plastová nebo dřevěná okna? Plastová nebo dřevěná okna? Plastová nebo dřevěná okna? Plastová nebo dřevěná okna? Plastová nebo dřevěná okna?

Každý dům i každý byt spotřebovává na svůj provoz určité množství energie na topení. Jednou ze zásad šetrného bydlení v dnešní době je minimalizace spotřeby tepla v domě, na což má materiál, konstrukce a celková kvalita okna podstatný vliv.

Velice často se setkáváme s jednoznačným odsuzováním dřevěných oken na úkor plastových, ne vždy je však toto tvrzení podloženo fakty a objektivním posuzováním věci. Pojďme si tedy stručně shrnout hlavní výhody a nevýhody zmiňovaných druhů oken.

Plastová okna

Hlavní výhodou plastových oken je minimální náročnost na údržbu, není potřeba je natírat. Výrobci udávají životnost plastových oken až 50 let, lepší je však počítat přibližně s 20-ti lety, plast může časem popraskat. Z tohoto důvodu se vyplatí nepořizovat ty nejlevnější řešení a raději investovat do kvalitních a prověřených značek. K další podstatné výhodě patří výborné izolační schopnosti, a to tepelné i zvukové. S tím ovšem už také souvisí nevýhody. Může se stát, že dokonalé utěsnění plastového okna může při nedostatečném větrání způsobit plíseň a uvnitř místnosti pak vzniká zdraví škodlivé prostředí. Z estetisckého hlediska není plastové řešení také zrovna tím pravým ořechovým, u starších budov by lidé měli dát přednost dřevu.

Dřevěná okna

Co se týče termoizolačních vlastností , dřevěná okna dosáhla díky nově vyvinutým technologiím a normalizovaným materiálům (norma o požadavcích na tepelnou ochranu budov z roku 2002 - ČSN 73 0540-2) velice dobrých výsledků a není již třeba se v zimních měsících obávat vysoké propustnosti tepla. Stejně tak i požadavky na údržbu pomalu klesají. Dnešní vysoce elastické akrylové barvy a lazury jsou velmi odolné proti povětrnostním vlivům i UV záření. Barva je pružná a pohybuje se spolu se dřevem. Hrozba popraskání je již mnohem menší. Nátěr oken tak vydrží ve výborném stavu řadu let. Další nespornou výhodou je klasický vzhled přírodního materiálu, a to i přes širokou škálu imitací, barev a tvarů plastových oken na trhu. Nevýhodou dřevěných oken jsou tedy především jejich vysoké pořizovací náklady vzhledem k cenám oken plastových.

Jaký druh oken tedy doporučit na závěr? Neexistuje jednoznačné lepší řešení, obecně platí fakt, že do panelových a činžovních domů jsou vhodnější okna plastová, přesně opačně je tomu tak v případě rodinných domků.

Stanislav Pecho


7.2.2024 • Archiv článkůPraktické rady »