Proč jsou dřevěná oka vyhledávanější, než ta plastová?

Při výběru nových oken do domácností i firem je na výběr ze tří základních materiálových možností. Je možné volit okna plastová, dřevěná nebo hliníková. Hliníková okna jsou nejdražším, ale zároveň nejodolnějším materiálem, i přesto ale většina zájemců o nová okna volí mezi okny dřevěnými a plastovými. Zatímco ještě před několika lety byla jasnou volbou okna plastová, v současnosti je vysoká poptávka zejména po dřevěných oknech. Proč?

Dřevo je materiál, který splňuje veškeré požadavky

Moderní architektonické trendy v současnosti neustále zvyšují požadavky nejen na kvalitu využívaného materiálu, ale také na jeho vzhled. Dokonce v moderní architektuře je přímo zvýšený důraz na využití přírodních materiálů. Přírodní materiály, a zejména dřevo, mají svůj přirozený půvab a krásu. I když se například folie na plastová okna vyrábí v různých imitacích dřevin, dřevo je prostě dřevo a nelze nahradit. Samozřejmě nesmíme zapomínat ani a materiálové výhody, které eurookna samozřejmě mají.

Dřevěná okna Dřevěná okna

S dřevěnými okny klidně i do pasivu

Tepelná izolace budov je v současnosti opravdu častým tématem a i okna mají v celkových tepelně-izolačních vlastnostech každé budovy velmi podstatný vliv. Dříve se tvrdilo, že dřevěná okna jsou sice krásná, ale že nemají dostatečné izolační vlastnosti. Moderní technologie výroby a zpracování materiálu tuto situaci ale značně mění a dřevěná okna mohou být využita i v prostorách, které budou výrazně dbát na tepelnou izolaci. Výhody dřevěných oken jsou i v oblasti pasivních staveb. Normy pro pasivní stavby stanovují hranici tepelné prostupnosti Uw = 0,80 W/m2K. dřevěná okna jsou schopna dosahovat i hodnot Uw = 0,69 W/m2K. Detailní požadavky a informace o pasivních domech najdete v tomto článku.

Dřevěná okna

Kování a zasklení ve stejné kvalitě

Velké rozdíly mezi plastovými a dřevěnými okny není třeba hledat ani v oblasti doplňků k oknům. Plastová a dřevěná okna se liší v materiálu rámu, ale v oblasti kování nebo zasklení jsou stejná. Pro oba druhy oken se dají využít izolační dvojskla nebo trojskla. Také kování se na oba dva druhy oken dá využít stejné. V těchto oblastech tedy není třeba hledat rozdíly. Také montáž plastových oken a dřevěných je velmi podobná. Dřevěná okna by se jen neměla využívat v trvale vlhkých prostorách.

Dřevěná okna s vysokou požární odolností

Ačkoli se to možná bude zdát, jako absurdní, dřevěná okna mohou dosahovat opravdu vysokých stupňů požární odolnosti. Právě díky nízkému koeficientu tepelné vodivosti a izolačním vrstvám je při požáru zajištěno velmi pomalé hoření dřeva. Ovšem musí se jednat o dřevěná okna kvalitní výroby. Všechny popsané výhody přináší jen kvalitně vyrobená eurookna, na to nesmíte zapomínat. Jednotlivé výrobce je tedy třeba vybírat na základě jejich zkušeností a kvalit.

Tip na závěr: Příkladem kvalitního a stabilního výrobce dřevěných oken i ostatních druhů oken a dveří je společnost Oknoplastik.cz, která je i hrdým držitelem certifikátu „Zaručeně česká okna“.

Certifikát Oknoplastik


2.9.2014 • Archiv článkůKomerční sdělení »