Ratanový nábytek

Ratanový nábytek Ratanový nábytek Ratanový nábytek Ratanový nábytek

Východní kultury po dlouhé generace využívají pevnosti, pružnosti a snadné regenerace ratanu a jejich výrobky se díky rozšiřováním hranic obchodu dostávají pozvolna i k nám. Díky tomuto faktu se u nás ratanový nábytek stává stále vice populární. Celý proces utváření od stvolu ratanového rákosu po konečný produkt je čistě přírodní, ratanový rákos je velice pružný a pevný, je tedy snadno tvarovatelný a dostatečně odolný.

Každý z nás se jistě už setkal se zahradním křeslem a stolkem vyrobeným z tohoto materiálu, v dnešní době je však už možno v tomto stylu vybavit celou místnost, ne-li celý byt. Není již žádným překvapením, že z ratanových rákosů se dnes vyrábí nejen stylové křesílka či pohovky, ale také například různé stojánky, poličky, prádelníky, dokonce také skříňky a truhly.

Ceny ratanového nábytku se obecně pohybují na úrovni vyšších cenových kategorií nábytku vyráběného z klasických materiálů. Za moderní ratanovou židli zaplatíte 2 - 4 tis. Kč, za jídelní stůl 4 - 8 tis. Kč. Ceny různých bytových doplňků, jako jsou stojánky na noviny či květiny se průměrně pohybují kolem 1 tis. Kč.

Novinkou, která k nám dorazila také z jihovýchodní Asie, je ratan umělý. Ten je vhodný především pro nábytek zahradní, a to díky vyšší odolnosti vůči povětrnostním podmínkám a větší pevnosti (kostra je kovová s kvalitní antikorozní úpravou). Umělý ratan je také levnější a nevyžaduje tak precizní údržbu jako ratan přírodní.

Zkoušeli jsme nalézt zajímavou nabídku ratanového nábytku a zde je pár odkazů:
http://www.ratan-klub.cz/
http://www.rattan.cz/
http://www.hitra.cz/

Stanislav Pecho


18.12.2023 • Archiv článkůPraktické rady »