Rekonstrukce bytového jádra 2. - Typy bytových jader

Rekonstrukce bytového jádra 2. - Typy bytových jader Rekonstrukce bytového jádra 2. - Typy bytových jader Rekonstrukce bytového jádra 2. - Typy bytových jader Rekonstrukce bytového jádra 2. - Typy bytových jader

Ještě než začneme s návrhem rekonstrukce, je potřeba zjistit, jak je řešeno vaše stávající bytové jádro. Jeho konstrukce může výrazně ovlivnit možnosti posouvání příček, přilehlé panely nebo nosné cihlové zdi limitují maximální možné rozměry koupelny a také uspořádání zařizovacích předmětů. Dnes si představíme nejčastější typy bytových jader. Jejich označení pomocí písmen napovídá, které části je možné měnit, tvar písmene tedy značí příčky, které se vyzdívají z pórobetonových tvárnic, příp. montují ze sádrokartonových desek.

H + kk

Tento typ jader se vyskytuje velice často ve starší cihlové zástavbě a poměrné zastoupení má i v panelových domech. Na zadní stěně bytového jádra je zavěšená kuchyňská linka, zde je potřeba počítat s tlouštkou stěny 100mm, jelikož zde budou zabudovány veškeré přívody vody a odpadní potrubí. Ostatní příčky budou 50 nebo 75mm, záleží na konkrétním uspořádání koupelnového vybavení.

F + kk

V podstatě stejná konstrukce jako u typu H, kromě přední příčky se zárubněmi, která je zděná, nebo z panelu (zde je možné při rekonstrukci částečně ušetřit). Ve většině případů se nejedná o nosnou příčku, takže ani zde by neměl být problém s jejím modifikováním. Ostatní příčky jsou umakartové nebo dřevotřískové.

T

Jádro je vsazeno mezi 3 panelové stěny, což může být značně limitující v ohledu na velikost nové koupelny. Pokud nelze posouvat některou z panelových příček, tak je možné pouze posunout čelní příčku na úkor chodby. Zde se jako nejpraktičtější nabízí varianta spojené koupelny s WC. Výhodou tohoto řešení bývají nižší náklady na materiál hrubé stavby.

E

Často se vyskytuje ve větších panelových bytech, kde jádro sousedí s velkou předsíní čtvercového půdorysu. V takových bytech je možné postavit velkou praktickou koupelnu téměř bez kompromisů. Jsme zde limitováni pouze jednou panelovou stěnou, což nabízí slušnný počet variant, jak nové jádro navrhnout.

Existují samozřejmě i jiné typy bytových jader, pokud jste v tomto článku váš typ nenašli, jsem přesvědčen, že i na základě představení těchto čtyř základních modelů si dokážete jednoduše odvodit možnosti rekonstrukce právě toho vašeho jádra. Příště se už vrhneme na návrhy rekonstrukce.

Stanislav Pecho schemata: panelreko.cz


8.1.2016 • Archiv článkůRekonstrukce »