Rekonstrukce bytového jádra 3. - návrh koupelny

Rekonstrukce bytového jádra 3. - návrh koupelny Rekonstrukce bytového jádra 3. - návrh koupelny Rekonstrukce bytového jádra 3. - návrh koupelny Rekonstrukce bytového jádra 3. - návrh koupelny

Svěříte-li rekonstrukci bytového jádra odborné firmě, s nějvětší pravděpodobností bude vypracovávat návrh od hrubé stavby příček přes obklady až po zařizovací předměty. Spolupráce by měla probíhat způsobem, kdy si domluvíte několik schůzek s designerem, kde postupně budujete virtuální koupelnu na PC pomocí specializovaného software. Možnosti výpočetní techniky jsou dnes na takové úrovni, že kreslení půdorysů na papír není tím pravým ořechovým a každá solidní firma od této metody ustupuje. Designer by měl aplikaci zvládat bez nejmenších problémů, abychom se mohli naplno věnovat samotnému návrhu a nebyli limitováni zbytečným hledáním funkcí programu. Při návrhu se snažte s designerem co možná nejvíce komunikovat, probrat veškeré možnosti ohledně umístění příček a předmětů, rozhodně se nenechte odbýt prvním návrhem.

Pokud máte alespoň minimální zkušenosti s obsluhou PC, doporučuji zkusit si nanečisto navrnout svoji koupelnu pomocí některé z dostupných aplikací. K výběru vhodného programu můžete využít náš seriál Návrh interieru zdarma, osobně doporučuji Kitchen Draw, pomocí kterého jsem si kompletně navrhl koupelnu i kuchyň; viz. ilustrační fotografie.

Vždy je dobré mít představu ohledně návrhu koupelny. Budete preferovat společnou místnost pro koupelnu a WC? Dáte přednost vaně nebo sprchovému koutu, případně požadujete obojí? Koupelna často sousedí s kuchyní, je potřeba předem rozmyslet, jak naložit s rozměry, protože se vždy bude jednat o kompromis mezi vzájemně sousednícími místnostmi a právě v kuchyni je stejně jako v koupelně potřeba nahlížet především na praktickou stránku věci, kde hraje roli opravdu každý centimetr. Nezapomínejte, že vždy je nutné předem vše rozmýšlet s ohledem na počet dospělých osob a dětí, které budou byt užívat. Častými a někdy i poněkud úsměvnými případy jsou také nerealizovatelné požadavky typu „Viděli jsme v časopisu koupelnu Karla Gotta a také bychom chtěli takovou“. Takovou koupelnu v panelákovém domě opravdu mít nemůžete, nakonec budete rádi, že do koupelny vtěsnáte vanu, umyvadlo a pračku.

Základem návrhu jsou jednotlivé příčky. Pro zvolení vhodné tloušťky příček je už ale potřeba předem znát umístění hlavních zařizovacích předmětů, vany, příp. sprchového koutu, umyvadla, pračky. Ve zdech povede veškeré přívodní i odpadové potrubí, důležitou roli zde hraje také umístění spotřebičů v kuchyni, pokud kuchyň s koupelnou sousedí. V takovém případě není od věci zvážit možnost umístění pračky do kuchyně – je to čistě otázka sečtení všech pro a proti v ohledu na praktičnost moderní domácnosti a vaše osobní preference.

Dále následuje výběr sanitárního zařízení. Zde není potřeba sáhodlouze radit, na našem trhu působí řada výrobců, kteří nabízí širokoý výběr van, umyvadel, spr chových koutů i koupelnového nábytku. Jediné, čeho se vyvarujte, je pořízení toho nejdůležitějsího vybavení ve velkých obchodních řetězcích, vždy je lepší nakupovat ve speciálních obchodech s užším zaměřením, cenové rozdíly nejsou zas tak veliké a na kvalitě je to znát. Ideální je případ, kdy firma, která rekonstrukci zajišťuje, má vlastního dodavatele, který má možnost širokého výběru a zároveň disponuje předváděcími místnostmi. Vhodný je také nákup přes internet, např. ceny van jsou u některých internetových prodejců o 10 až 20 procent nižší proti běžným katalogovým cenám. Stejný případ platí i u výběru dlažby a obkladů. Každopádně je ale vhodné vybírat osobně, protože fotografie v katalogu, ať už tištěném či internetovém, mohou být dosti zavádějící a realita často bývá jiná. Předejdete tím riziku, že ve finále budete zklamáni kvůli nevyhovující barvě vybraných obkladů, vždy je lepší vidět před uskutečněním objednávky veškeré koupelnové vybavení v reálu.

Příště se budeme zabývat náležitostmi okolo rozpočtů, smluv a veškerého papírování.


Rekonstrukce bytového jádra 2. - Typy bytových jader
Rekonstrukce bytového jádra 1. - Výběr dodavatele

Stanislav Pecho


12.1.2016 • Archiv článkůRekonstrukce »