Rekonstrukce bytového jádra 4. - rozpočet, smlouva

Rekonstrukce bytového jádra 4. - rozpočet, smlouva Rekonstrukce bytového jádra 4. - rozpočet, smlouva Rekonstrukce bytového jádra 4. - rozpočet, smlouva Rekonstrukce bytového jádra 4. - rozpočet, smlouva

V posledním dílu našeho seriálu jsme si nastínili možnosti okolo návrhů rekonstrukce, tentokrát nadešel čas začít se zabývat papírováním. V družstevním domě i v jakémkoliv jiném společenství vlastníků bytových jednotek budete s největší pravděpodobností potřebovat souhlas sousedících obyvatelů bytů. V praxi to většinou chodí tak, že na žádosti o povolení stavebních úprav stačí podpis předsedy, bývá však slušností obejít okolní sousedy a alespoň je předem upozornit. Žádost by měla dále obsahovat stručný popis plánovaných úprav a jednoduchý nákres, kde budou vyznačeny původní i budoucí příčky. Schválení žádosti by mělo být bezproblémovou formalitou, pravděpodobně budete upozorněni na některé nedovolené postupy při bouracích pracích, na správné zacházení s odpadem a na omezení hluku mimo pracovní dny, což jsou záležitosti, které by měla mít odborná firma v malíčku. Po provedení rekonstrukce bude po vás požadována revize elektroinstalace.

Dalším potřebným dokumentem bude podání ohlášky na stavebním úřadu. Zajímavostí je, že v mém případě jsem byl úřednicemi na stavebním odboru odbyt s tím, že Ohlášení stavby podávat nemusím, což je dle mého soudu v rozporu se zákonem. Dostanete-li se do podobné situace, žádejte alespoň nějaké písemné potvrzení o návštěvě úřadu s ohledem na tuto věc, vyvarujete se tím možných problémů s úřady v budoucnu. Stavební povolení v našem případě není potřeba, tedy pokud nespojíte rekonstrukci bytového jádra i s rozsáhlejší přestavbou celého bytu, pak už je zapotřebí i odborné posouzení statikem, což je ale problematika přesahující rámec našeho seriálu.

Žádost o povolení stavebních úprav družstevního bytu a Ohlášení stavby doporučuji vyřídit předem, u termínu rekonstrukce počítejte raději s nějakou rezervou. Pak se již můžete v klidu věnovat tomu nejdůležitějšímu: rozpočtu a samotné smlouvě o dílo.

Návrh rozpočtu bude nejspíš tím dokumentem, na který budete čekat s notnou dávkou netrpělivosti. Máte-li hotové veškeré návrhy, vybrány stavební materiály a zařizovací předměty, nic již nebrání rozpočtovým pracím. Rozpočtu věnujte zvýšenou pozornost, doporučujeme vzít si návrh domů a vše několikrát pečlivě prostudovat. Rozpočet je nedílnou součástí smlouvy o dílo a v této fázi se nabízí otázka s kým rozpočet prokonzultovat. Existují společnosti zabývající se stavebními dozory a i v případě relativně malých stavebních úprav, jakými rekonstrukce jader jsou, doporučujeme zvážit možnost zadání dozoru nad plněním smlouvy třetí straně. Další možností je alespoň konzultovat rozpočet s nějakým nezávislým odborníkem a na stavební práce dohlížet svépomocí. Vše záleží především na tom, jak dalece firmě důvěřujete, osvědčené heslo „Důvěřuj, ale prověřuj“ zde platí stejně jako v jakémkoliv jiném oboru. Rozpočty se zpracovávají pomocí specializovaného softwaru, pro solidní stavební firmu by měl být samozřejmostí podrobný rozpis všech prací a materiálů do posledního šroubku. Rozhodně se nenechte odbýt nějakým přibližným výpočtem, v takovém případě raději ruce pryč od další spolupráce.

Často se na rekonstrukci podílí i nějaká externí firma (např. na elektroinstalaci nebo plynovou přípojku), v takovém případě je možné pro tyto práce přidat rozpočet orientační. Zvlášť u elektroinstalace to bývá zvykem. Je-li toto i váš případ, dohodněte si předem podmínky tak, abyste nebyli překvapeni přílišným překročením rozpočtu orientačního.

Po schválení rozpočtu přijde na řadu podpis Smlouvy o dílo. Opět si dávejte pozor na to, co podepisujete. Kromě základních kapitol týkajících se povinností objednatele a zhotovitele dle zákona by smlouva měla obsahovat výkresovou dokumentaci, rozpočet, sankce pro případ nedodržení termínů a sazby za případné práce nad rámec rozpočtu. Není neobvyklé, že i v průběhu rekonstrukce zákazník přijde s drobnými požadavky, jejichž cena by se pak měla počítat na základě hodinových sazeb pro požadovaný druh řemeslných prací, z toho důvodu je dobré předem stanovit „za kolik“ tyto případné práce budou.

Smlouvu máme podepsanou, můžeme se pustit do bourání a stavění, o tom už ale příště!

Rekonstrukce bytového jádra 3. - návrh koupelny
Rekonstrukce bytového jádra 2. - Typy bytových jader
Rekonstrukce bytového jádra 1. - Výběr dodavatele

Stanislav Pecho


17.1.2016 • Archiv článkůRekonstrukce »