Rekonstrukce bytového jádra 5. - Bourací práce, přípravy

Rekonstrukce bytového jádra 5. - Bourací práce, přípravy Rekonstrukce bytového jádra 5. - Bourací práce, přípravy Rekonstrukce bytového jádra 5. - Bourací práce, přípravy Rekonstrukce bytového jádra 5. - Bourací práce, přípravy

V poslední části našeho seriálu jsme vyřídili veškeré potřebné papírování, smlouvu s dodavatelem máme také podepsanou, bourací a stavební práce mohou začít. Likvidace umakartového či dřevotřískového jádra by neměla přesáhnout dva pracovní dny. Zpravidla je prováděna ve dvou lidech, jsou-li dostatečně zruční, stihnou vše rozebrat během jednoho dne. Informujte se o tom, kam je odpad odvážen, žádejte doklad o uložení odpadu, vyvarujete se tím možných komplikací s úřady. Likvidace odpadu sice není levná záležitost, ale rozhodně nedopusťte případ, kdy se rozebraná koupelna odveze někam za město a tam se bezohledně vyhází na kraji lesa. Není tajemstvím, že některé „firmy“ toto praktikují i přestože se jedná o nezákonné počínání a k tomu vám navíc drze naúčtují likvidaci odpadu v plné výši.

V případě, že máte v bytě nějaké vlastní nářadí, košťata, stavební materiály, barvy, raději je pečlivě uschovejte nebo jasně označte tak, aby bylo jasně poznat, že jsou vaše a k rekonstrukci nepatří. Pravděpodobně se u vás budou řemeslníci střídat a je možné, že omylem něco z bytu odvezou v domnění, že se jedná o firemní majetek, přesně takhle kolovaly moje vlastní štafle po různých bytech asi týden.

Pokud jste se rozhodli ušetřit a bourání provést vlastními silami, budete kromě dobré fyzičky potřebovat běžné bourací nářadí. Při rozebírání je potřeba vypnout přívody vody, plynu a elektřiny. Elektrické rozvody jsou zpravidla vedeny v horní části jádra, kde jsou vyfrézovány potřebné žlábky pro kabely. Odvoz odpadu na skládku by měl být samozřejmostí, veškeré doklady pečlivě uchovejte! Odpadní a přívodní potrubí (stoupačky) bývají obehnány svislou kovovou konstrukcí, tu raději nerozebírejte, v průběhu stavebních prací dobře poslouží jako ochrana.

Jádro je vybouráno, odpad vyvezen, nyní přijde na řadu navážení stavebního materiálu. Máte-li ostatní místnosti také zatím neobydlené a dovolíte-li v nich materiál uskladnit, ulehčíte tím řemeslníkům spoustu času, protože především tvárnice zabírají příliš mnoho místa, musí se přesouvat z jednoho koutu do druhého a ve stísněných prostorech se přecijen nepracuje nejlépe. Není-li tento ústupek možný, nedá se nic dělat, profesionálové si s tím poradí, jsou za to placeni. Vyzdění příček je dnes rychlou záležitostí, používají se zpravidla pórobetonové přesné tvárnice, tloušťky 50, 75 a 100mm, v některých případech je možné i použití sádrokartonových desek. To vše je již ale předem vyřešeno v návrhu a v rozpočtu. Pohlídejte si dostatečnou velikost servisních dvířek od stoupačky, je potřeba mít přístup ke všem kohoutům, vodoměrům a plynoměru. Zrovna v mém případě bylo zapotřebí velikost dvířek upravit a i přesto jsem se při nedávné výměně uzávěrů vody setkal s nepříjemnostmi, kdy si instalatéři stěžovali na nepohodlný přístup. Doporučuji pořídit speciální servisní dvířka, přes která se lepí obklady tak, že jsou téměř celá ukryta a nenarušují vzhled místnosti, v případě jejich použití pak není potřeba jejich velikost nijak omezovat.

V příští části seriálu už budeme stavět!

Stanislav Pecho


22.1.2016 • Archiv článkůRekonstrukce »