Rekonstrukce bytového jádra 6. - Stavební práce

Rekonstrukce bytového jádra 6. - Stavební práce Rekonstrukce bytového jádra 6. - Stavební práce Rekonstrukce bytového jádra 6. - Stavební práce Rekonstrukce bytového jádra 6. - Stavební práce

V předchozí části našeho seriálu jsme se zabývali bouracími pracemi a vším co s nimi souvisí. Máme tedy vše připraveno na samotnou stavbu, můžeme se pustit do práce, postup by měl být jasně dán předchozím návrhem a smlouvou o díle. Pokud bylo vše pečlivě připraveno, neměly by nastat žádné větší potíže. Jako první logicky přijde na řadu vyzdění nových příček. Dnes se nejčastěji používají přesné tvárnice Ytong nebo Qpor, práce s nimi je rychlá a pohodlná, jsou lehké a snadno se řežou. Prostor mezi stropem a nejvyšší vrstvou zdiva se vyplňuje montážné pěnou. Pro dostatečně zručného zedníka je vyzdění příček otázkou jednoho, max. dvou dnů.

Je-li hotové zdivo, na řadu přijdou instalatéři a elektrikáři. Tato fáze stavby asi nepotěší vaše sousedy, zdivo je nutné patřičně upravit pro přívody a odpad vody, totéž platí i o elektrorozvodech, spínačích a zásuvkách. Vrtačky, kladiva a majzlíky budou v permanentním provozu. Možná se budete divit až uvidíte nové zdivo doslova prošpikované plastovými trubkami, ač se to nezdá, součet celkové délky potrubí povede i v té nejmenší koupelně a kuchyni do desítek metrů. V případě elektroinstalace jde metráž do stovek.

Vodoinstalace by měla zabrat 1-2 dny práce, elektro většinou trvá v závislosti na rozsahu úprav déle, také z toho důvodu, že osvětlení, vypínače a zásuvky se instalují až po omítkách a obkladech. Během elektroinstalačních prací si určitě sjednejte s elektrikářem schůzku a pokud jste rozmístění zásuvek a spínačů nevyřešili v návrhu, domluvte všechny podrobnosti přímo na místě stavby. Koupelnu je potřeba kvalitně osvítit, nabídka výrobců je dosti rozmanitá a je z čeho vybírat. Oblíbené je halogenové bodové osvětlení ve stropním podhledu, také je možné jej doplnit i vlastním osvětlením zrcadla. Do moderní koupelny se instaluje i zásuvka pro pračku a fén či holící strojek, proudový chránič by měl být samozřejmostí. Pro kvalitní větrání je zapotřebí nainstalovat dostatečně výkonný ventilátor, v případě že je WC od koupelny oddělené, ventilátory by měly být v každé z místností.

S největší pravděpodobností se bude nová elektroinstalace provádět i v kuchyni a zde se rozhodně vyplatí zásuvkami nešetřit. Pečlivě si spočítejte všechny velké spotřebiče i menší kuchyňské pomocníky a mějte na paměti, že jejich počet se pravděpodobně v budoucnu zvýší. Předem promyslet je potřeba také jejich umístění. U vestavných spotřebičů budou zásuvky ukryté v kuchyňské lince, pro menší spotřebiče je vhodné mít je vždy dobře přístupné, většinou se instalují nad pracovní desku. Je-li zapotřebí upravit i plynovou přípojku, je právě v této fázi stavby vhodná doba.

Jsou-li rozvody vody a základy elektroinstalace hotovy, vrací se na stavbu zedníci. Na vnější rohy zdí by se měly připevnit rohové lišty. Vnější rohy jsou při běžném užívání bytu velice náchylné na poškození a tyto lišty je spolehlivě ochrání. Poté přijde na řadu první jemější práce – srovnání zdiva, zasazení nových zárubní a vnitřní omítky. Vše musí dobře zatvrdnout a pak se může pokračovat s obklady a dlažbou, o tom už ale bude pojednávat příští část našeho seriálu.

Stanislav Pecho


6.2.2016 • Archiv článkůRekonstrukce »