Rekonstrukce bytového jádra 7. - obklady a dlažba

Rekonstrukce bytového jádra 7. - obklady a dlažba Rekonstrukce bytového jádra 7. - obklady a dlažba Rekonstrukce bytového jádra 7. - obklady a dlažba Rekonstrukce bytového jádra 7. - obklady a dlažba Rekonstrukce bytového jádra 7. - obklady a dlažba

Máme vyzděno, nové zárubně zasazeny a omítky jsou také hotové. Nyní přijde na řadu jemnější práce, která začne konečně dávat vašemu zrekonstruovanému bytu novou tvář. V této fázi stavby již samozřejmě máme veškerý materiál vybrán, rád bych se ale v tomto případě k volbě podlahové krytiny a obkladů vrátil.

Výběr obkladů v koupelně je záležitostí individuálního vkusu a samozřejmě také vašich finančních možností. Ceny nejlevnějších obkladů a dlažeb začínají někde na 200kč/m?, není ale problém pořídit luxusní výrobky některých vyhlášených výrobců i za 1000kč/m?. Osobně doporučuji jít zlatou střední cestou, přílišné šetření se do budoucna nevyplatí, u dlažby to platí dvojnásobně. Rozhodně nepořizujte levnou dlažbu, která nebude dostatečně odolná. Tloušťky pod 8mm ponesou mnohem vyšší riziko praskání. Co se designu týká, možností je opravdu dostatek. Do menších prostor se hodí více světlejší barvy, které místnosti opticky zvětšují. Důležitá je také velikost, pokud si vyberete obklady větších rozměrů (např. 20x40cm u dlažby klidně i 45x45cm) a stavební firma vám je bude rozmlouvat s tím, že se takové rozměry do malé místnosti vzhledově nehodí, vůbec se nenechte odradit. Ony ty udávané důvody mohou pramenit také z vlastní pohodlnosti, protože menší obklady a dlaždice nejsou tolik náročné na rovný podklad a nemusí se řezat tak často jako ty větší. Důležitým faktorem je také povrchová úprava, ta má také velký vliv na cenu. Možnosti výběru jsou široké, je jen na vašem uvážení, jestli dáte přednost českým výrobcům (Rako) nebo zhraničním (Naxos,Paradyz,Opoczno,Aparici), které jsou u nás také velice oblíbené. Stejně tak záleží jen na vás, jak obklady barevně zkombinujete. Jednobarevné plochy nebývají příliš oblíbené, kombinací různých barev a vzorů můžete získat zajímavé a v mnoha případech i originální designové řešení. Já osobně dávám přednost spíše střízlivějším provedením, ale není problém s pomocí dalších designových prvků (listely, bombáta) a dostatečnou dávkou fantazie dosáhnout „skutečných uměleckých děl“.

S obklady také často souvisí zrcadlo, buď klasicky zavěšené nebo vlepené mezi obklady. U lepeného zrcadla není co řešit, jediný problém může nastat při jeho řezání, kde je potřeba absolutní přesnost. Závěsná zrcadla mohou být dalším výrazným designovým prvkem koupelny. Některé je možné opatřit zářivkou. Dříve byly také dosti oblíbené zrcadlové skříňky, které jsou sice praktické, ale na druhé straně dosti nevzhledné.

Podlahové vytápění bude dalším oříškem – ano či ne. Pokud ano, tak jaké zvolit? Ač se to nezdá, podlahové vytápění je dobré nejen pro vaše chodidla, ale dokáže ovlivnit také teplotu v celé místnosti, což oceníte především během dlouhých zimních večerů. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena a provoz také nebude zadarmo. O tom, zdali dáte přednost vytápění elektrickému či vodnímu si rozhodněte sami, oboje má své pro a proti.

Nakonec tohoto dílu bych ještě zmínil další možnosti ohledně volby podlah. V koupelnách převládají klasické keramické dlažby, to je beze sporu, máme zde ale také chodby a s rekonstrukcí bytových jader většinou souvisí i kuchyně. Velice oblíbené jsou poslední dobou krytiny z PVC, dražší linolea a samozřejmě také plovoucí podlahy. Cenově vychází PVC podobně jako plovoucí podlahy, jejich výhodou je snadná a rychlá manipulace. U plovoucích podlah je potřeba dát pozor na jejich kvalitu, přecijen v kuchyni a chodbě je vyžadována dostatečná odolnost a i za tu se platí. Rozhodně nekupujte levnou „plovoučku“ za 200kč/m?, ta vám v kuchyni moc dlouho nevydrží.

Obklady v průměrně velikém paneákovém bytě by měly být hotovy do dvou dnů včetně spárování, u podlah záleží na jejich typu. Příště se vrhneme na dokončovací práce!

Stanislav Pecho


12.2.2016 • Archiv článkůRekonstrukce »