Rohová vana - dominanta moderní koupelny

Rohová vana - dominanta moderní koupelny Rohová vana - dominanta moderní koupelny Rohová vana - dominanta moderní koupelny Rohová vana - dominanta moderní koupelny

Rohová vana může tvořit hlavní dominantu vaší koupelny. Pokud ale chcete, aby vynikla, musí mít kolem sebe dostatek prostoru. Je pravda, že zabere dost místa, počítejte asi dva metry čtvereční, což je téměř dvojnásobek klasické vany o délce 150 cm. Pokud ale je Vaše koupelna dostatečně prostorná, proč do ní rohovou vanu neumístit? A neměly by Vás odradit ani údajné vyšší náklady na její provoz. Do klasické vany musíte napustit při koupeli 70 až 90 litrů vody a naproti tomu do vany rohové o délce stran 150 cm 100 litrů. Jenže v rohové vaně se mohou díky její prostornosti pohodlně vykoupat dva dospělí lidé. Zkuste to v klasické vaně. A rázem se může při provozu ušetřit.

Ale teď vážně. Dále si řekneme něco o možnostech provedení rohových van. Můžeme zvolit vanu buď s plným rohem, nebo se sedátkem. Rohová vana může být s rovným, nebo členěným dnem. Velice oblíbené jsou v poslední době také vany asymetrické, které nejsou prostorově tolik náročné jako klasické rohové. Svými rozměry (např. 100 x 160) najdou uplatnění i v menších panelákových koupelnách.

Samotnou kapitolou jsou vany s hydromasážním systémem. Asi nejdůležitějším hlediskem při výběru vany bude hlavně materiál použitý k její výrobě. Cena závisí právě na materiálu. V zásadě dělíme vany na plastové a smaltované. Nejvíce jsou vzhledem k ceně rozšířené vany plastové. Tyto vany jsou vyrobeny z vysokotlakého termoplastu, neboli z akrylátu. Můžeme je dále rozdělit na dva typy dle výrobního postupu - lité a extrudované. Lité se vyrábí tak, že se roztavená hmota vlije do předem připravené formy. U extrudovaných se nejdříve nahřeje akrylátová deska a ta potom pod tlakem vytvaruje. Lité vany mají podle výrobců větší hustotu, což znamená větší pevnost, odolnost proti nárazu a menší nasákavost. Důležitá je tlouštka stěny. U rohových van se doporučuje tlouštka 6 až 8 milimetrů. Ceny nejlevnějších rohových van začínají okolo pěti tisíc korun, ale můžete pořídit i rohovou vanu třeba za sedmdesát tisíc korun.

Rohovou vanu můžete vybavit příjemnými doplňky, jako jsou madla, nebo podhlavníky. Nyní záleží jen na Vašem rozhodnutí, zda-li se vyplatí investovat do vlastního pohodlí.

Marek Pecho


14.1.2024 • Archiv článkůPraktické rady »