S jarem přichází i oblíbené zahradní grilování

S jarem přichází i oblíbené zahradní grilování S jarem přichází i oblíbené zahradní grilování S jarem přichází i oblíbené zahradní grilování S jarem přichází i oblíbené zahradní grilování

Prodlužující se dny a rostoucí venkovní teploty jsou dobrým znamením pro všechny milovníky grilovaných pochoutek. Komu by se nechtělo trávit příjemné chvíle pod širým nebem a zároveň si jednoduše a rychle připravit nějakou voňavou pochoutku? Obzvlášť v dnešní době, kdy se na nás z televizních obrazovek hrne jeden gastronomický pořad za druhým, se mnohým z nás sbíhají sliny na jazyku jen při pomyšlení na vůni, která se line ze zahradního grilu.

Takže nezbývá než oprášit a pracně vyčistit naše grilovací náčiní, aby bylo na nadcházející sezonu připraveno....nebo snad uvažovat o nákupu nového? Pojďme se podívat na pár typů grilů:

Grily na dřevěné uhlí

Tyto tradiční grily patří stále k oblíbeným, a to i přes fakt, že příprava pokrmů na nich vyžaduje přecijen o trochu více pozornosti a zručnosti. Grilování na dřevěném uhlí má svoji specifickou atmosféru a právě proto je preferováno i v dnešní moderní době plynu a elektřiny. Vyrábějí se různé tvary z různých materiálů, což se odráží na ceně. Palivový rošt je umístěn vodorovně pod grilovacím roštem. Gril by měl být opatřen víkem, ty lepší kousky mají navíc ve víku a kotli umístěny regulátory větracích otvorů zajišťující stálý přívod kyslíku. Díky možnosti regulace vzduchu lze využívat nejen přímou, ale také nepřímou metodu grilování. Nepřímé grilování se využívá k přípravě větších nebo tužších potravin, které by se při přímém grilování připálily a spočívá v umístění potravin vedle ohně. V grilu pak probíhá podobný proces jako v horkovzdušné troubě. Při výběru grilu doporučujeme nehledět jen na cenu, levné grily mají často vzhled podobný kvalitnějším výrobkům značkové produkce, ale jejich zpracování a funkčnost je úměrná ceně. Doporučit můžeme grily Weber, které jsou známé svoji nekompromisní kvalitou, o čemž svědčí i fakt, že na trhu působí od roku 1952.

Plynové grily

S plynovým grilem nebylo grilování nikdy snažší. Kromě toho, že jsou hojně využívány profesionálními kuchaři, nabízí se samozřejmě i zahradní či balkonové verze, které je možné připojit i na PB lahev. Už žádné zdlouhavé přípravy a podpalování dřevěného uhlí. Grilovací rošt je rovnoměrně rozžhaven a udržuje konstantní teplotu. Pokrmy jsou grilovány rovnoměrně a nehrozí problém, kde jeden konec steaku je téměř syrový a druhý připálený. Zajímavým řešením je také gril s lávovými kameny. Ty jsou umístěné v grilu na spodním palivovém roštu nad plynovým hořákem a jsou zahřívány na vysokou teplotu. Efekt je podobný jako u grilů na dřevěné uhlí, grilování je zde ale znatelně zdravější. Porézní povrch lávových kamenů vstřebává velké množství odkapávajícího tuku a zabraňuje tím nežádoucímu hoření a vzniku škodlivin.

Elektrické grily

Elektrické grily jsou oblíbené nejen pro svoji snadnou manipulaci a možnosti grilovat tam, kde by to s klasickým grilem nebylo možné, ale teké díky přípravě grilovaných pokrmů bez škodlivin, které vznikají pálením odkapávajícího tuku. Topná spirála dokáže díky vysokému výkonu bez problémů nahradit plynový hořák i dřevěné uhlí. Pod spirálou by měla být u kvalitních grilů umístěna odkapávací nádoba na omastek. Při grilování navíc nevzniká nežádoucí kouř, který může obtěžovat sousedy. Zprovoznění grilu je velice snadné a rychlé, jen je důležité mít možnost připojení k elektrické síti.

Více informací a značkové grily Weber naleznete na stránkách GrilCentrum.cz. Přejeme příjemné grilování!

Stanislav Pecho


29.3.2012 • Archiv článkůKomerční sdělení »