Saunu můžete mít i v bytě

Saunu můžete mít i v bytě Saunu můžete mít i v bytě Saunu můžete mít i v bytě Saunu můžete mít i v bytě Saunu můžete mít i v bytě Saunu můžete mít i v bytě

Saunování má výborný relaxační efekt, příjemná únava, kterou pociťujete po pobytu v sauně je skvělou záležitostí pro odbourání stresu každodenního života. Už naši předkové věděli, že sauna otužuje a posiluje obranyschopnost těla. Pocení pomáhá orgánům zbavovat se zplodin látkové přeměny a regeneraci pokožky. Kromě prevence pomáhá vyhřívání také při nachlazení, odbourává kalorie, využívá se tedy při snižování hmotnosti a proti celulitidě.

V dnešní přetechnizované době již není problematické pořízení minisauny nebo parní kabiny i v panelákovém bytě. Nejmenší saunovací kabiny mají rozměry 1,2 x 1,2 metru, a sedí se v nich. Cenově vychází od 40 tisíc korun výše. Přestože organismu lépe vyhovuje rovnoměrné působení tepelné energie, kterého se dosáhne především vleže, je taková kabina ideálním řešením do malého bytu. Cena sauny na klíč většinou zahrnuje nejen samotnou kabinu, ale také dopravu, montáž, tepelnou izolaci s parozábranou, vnější a vnitřní obklad, podlahový rošt, lavice, rozvody a odvětrání. V případě, že chcete ušetřit a máte dostatek odvahy, můžete si saunu vystavět sami, ale rozhodně si nechte předem poradit!

Pro obklad stěn se využívá skandinávský smrk, který se od toho zdejšího liší větší trvanlivostí a menším roněním pryskyřice. Dále kanadská borovice hemlock s načervenalým dřevem bez suků, které je odolné vůči mikroorganismům. Pro výraznou vůni je oblíbený cedr. Z domácích zdrojů je nejvhodnější topol, olše nebo lípa. Mezi další oblíbené patří tmavší a odolnější skandinávská borovice a osika v termoúpravě. Na vnitřní vybavení se používá topol a africká vrba abachi. Volba dřeva je velice důležitá do budoucna a na jeho kvalitu je potřeba klást velký důraz! Pojďme si představit několik typů kabin:

Suchá sauna

Suché sauny mají nízkou relativní vlhkost (7 až 20 %) a vysokou teplotu od 85 do 110 °C. Vytápí se kamny na pevná paliva, topidly na plyn nebo elektřinu, případně kombinovaným či nepřímým vytápěním. Samozřejmostí jsou možnosti nechat si saunu vystavět na klíč opravdovými odborníky, komplikace mohou nastat maximálně v řešení samotného vytápění.

Parní kabina

Parní kabiny mají na rozdíl od sauny vysokou relativní vlhkost a nízkou teplotu (kolem 40 °C). Jsou nenáročné na prostor a stavební přípravu, zřizují se pro jednu až dvě osoby, a dají se kombinovat se sprchovým masážním boxem. Při dodání sauny na klíč je potřeba předem připravit pouze prostor s rovnou podlahou a keramickou dlažbou, podle výběru typu sauny a typu topidla i přívod elektřiny s jističem (pro malé sauny s příkonem topidla 3 kW stačí jistič 16 A, velká topidla mívají příkon až 21 kW, jistič už musí být 3 x 50 A).

Infrakabina

V infrakabinách dosahuje teplota vzduchu pouze 55°C. Nižší teploty vzduchu jsou příznivé např. pro lidi s kardiovaskulárními problémy. Jsou ideální například pro sportovce, kteří se potřebují rychle prohřát před výkonem, tréninkem nebo masáží (je možno i v plném oblečení). Infračervená energie zvyšuje 2-3 krát potivost ve srovnání s běžnou saunou. V infrakabině se lépe dýchá, může se používat i s otevřenými dveřmi. Infračervené záření proniká hluboko do tkání, pocení i účinky jsou intenzívní, cyklus pocení se neopakuje jako u suché sauny.

Stanislav Pecho


11.11.2014 • Archiv článkůZajímavosti »