Výběr přikrývky a polštáře - umělé materiály

Výběr přikrývky a polštáře - umělé materiály Výběr přikrývky a polštáře - umělé materiály Výběr přikrývky a polštáře - umělé materiály Výběr přikrývky a polštáře - umělé materiály Výběr přikrývky a polštáře - umělé materiály

V dnešním článku navážeme na výběr vhodné přikrývky a polštáře z přírodních materiálů a představíme si umělá vlákna. Volba umělého vlákna bývá většinou jednoznačná pro alergiky. Přikrývky a polštáře plněné umělými vlákny však volíme také pro jejich úžasnou lehkost, jemnost a hřejivost i pro jejich další kladné vlastnosti. Jednou z největších výhod bývá možnost častějšího a snadnějšího praní.

Každé z umělých vláken má jiné vlastnosti a vyžaduje jinou péči. Přední výrobci volí kombinace vláken, které zajistí speciální požadované vlastnosti jednotlivých typů přikrývek a polštářů. Můžeme se například setkat s antistresovou úpravou, která omezuje rušivé vlivy elektrostatického náboje, nebo s úpravou, která odstraňuje nepříjemné pachy. Některá umělá vlákna zabraňují rozmnožování roztočů, kteří bývají noční můrou alergiků trpících potížemi dýchacích cest. Roztočům se optimálně daří v posteli, kde absorbují vlhko a živí se odumřelými kožními buňkami, proto je potřeba přikrývky i polštáře často větrat a prát. Pro osoby trpící na bolesti zad a krční páteře jsou vhodné anatomicky tvarované polštáře z polyuretanu, latexu či pěny s tvarovou pamětí.

Pojďme si představit několik často používaných umělých vláken a jejich základní vlastnosti:

Duté polyesterové vlákno

Duté vlákno je nejmodernější umělý materiál používaný pro výrobu lůžkovin. Lze si jej představit při velkém optickém zvětšení jako „makarón“, duté vlákno bylo vyvinuto moderními technologiemi jako praktická náhrada přírodních vláken a svými vlastnostmi se jim přibližuje. Snadná údržba a biologické nestárnutí je samozřejmostí. Je lehké a ve styku s lidským tělem nadýchané a vzdušné. Dutá vlákna mají také velmi dobré izolační vlastnosti. Polyesterové vlákno vytváří prostředí nevhodné pro výskyt prachových roztočů a tím i pro alergeny způsobující alergie. Výrobky lze prát při teplotě 95°C, čímž je zaručena úplná likvidace domácích roztočů a 100% hygiena vašeho lůžka.

Silikonizované vlákno

Jedná se o klasické polyesterové vlákno s přídavkem silikonu. Nanesením tenké vrstvy silikonu na polyesterová vlákna se dosáhne extrémního efektu měkkosti, tak že přikrývka přilehne těsně k tělu. Vyšší komfort se samozřejmě podepíše i na vyšších pořizovacích nákladech, obecně ale platí fakt, že přikrývky z umělých vláken jsou levnější než z přírodních materiálů.

Plné vlákno

Plné vlákno se využívá zejména při výrobě polštářů, je tvořeno směsí speciálních polyesterových kuliček PES a polyuretanových tyčinek PUR. Takto vytvořená náplň má vysoce užitné vlastnosti, dodává polštářům plnost, pružnost, lehkost a tvar a především příjemnou měkkost.

Vrchní materiály

Povrchový materiál zpravidla tvoří sypkovina ze směsi 65% polyester / 35% bavlna, která je podšitá netkanou textilií zabraňující případnému prolínání náplně. U zipových polštářů bývá z boční strany všitý zip umožňující individuální regulaci náplně, kterou je možné zakoupit i zvlášť. Setkat se můžeme také se sypkovinou ze 100% bavlny.

Stanislav Pecho


3.9.2023 • Archiv článkůPraktické rady »