Vybíráme vhodnou matraci

Vybíráme vhodnou matraci Vybíráme vhodnou matraci Vybíráme vhodnou matraci

Jak si kdo ustele, tak si lehne. Toto přísloví je plné moudrosti a mnoha významů. Doba obyčejných molitanových matrací je už naštěsti pryč a možností, jak si zařídit co nejpohodlnější spánek, je dostatek.

Dobrá matrace by měla rovnoměrně rozkládat zátěž těla tak, že bude měkčí v oblasti ramen, pánve i pat a tužší pod bederní páteří (je takzvaně zónovaná). Dále by měla být co nejvíce prodyšná a dobře odvádět pot. Na našem trhu je možné získat matrace různé kvality, ze všemožných materiálů a také od různých výrobců.

Latexové matrace se vyrábí z přírodního latexového mléka (z přírodního kaučuku) v kombinaci s mlékem syntetickým. Obě složky se šlehají na různou hustotu a poté se vulkanizují. Latexové jádro je děrované a podle velikosti a počtu otvorů se dělí na zóny s větší nebo menší tuhostí. Nás ovšem bude především zajímat fakt, že jsou velmi pohodlné, ale poměrně těžké, hůře se s nimi manipuluje a zpočátku mohou být cítit gumou.

Pěnové matrace nabízejí širokou škálu typů od standardních až po komfortní. Většinou jsou vyráběny jako sendvičové, což znamená, že matrace je poskládána z několika různých vrstev pěn odlišné hustoty, díky čemuž vzniká výše zmíněné zónování. Čím je skládání a tvarování na pěnové matraci složitější, tím pohodlněji se na ní spí a samozřejmě, že pro takovou matraci sáhnete hlouběji do kapsy. Existují i tzv. líné pěny, které se chovají, jako by byly naplněné vodou (Tempur, Viscofoam). Jejich tvrdost se mění v závislosti na teplotě, což znamená, že tato pěna při kontaktu s lidským tělem měkne a velmi pomalu se navrací do původní polohy, výborně se tak přizpůsobuje různým pozicím lidského těla.

Pružinové matrace jsou tvořeny vrstvami polyuretanové pěny či kokosového vlákna, k nimž jsou připevněny pružiny. Komfortnější matrace mívají dvojtou pružinovou kostru, kdy ta spodní tlumí větší pohyby těla a horní obrys těla kopíruje. Mezi luxusní pružinové matrace patří tzv. taštičkové, u kterých jsou pružiny o jednu třetinu stlačené v textilních sáčcích, které ještě lépe reagují na nerovnosti lidského těla a umožňují tak optimální rozložení hmotnosti.

Pozor na zdravotní matrace! Nenechte se zlákat nabídkou některých výrobců, kteří své produkty označují jako "ZDRAVOTNÍ MATRACE", nevyvratitelným faktem je, že ani ta nejlepší matrace nikoho neléčí. Jedná se o pouhý marketingový tah některých firem, proto se při výběru lůžkovin řiďte především zdravým rozumem!

Stanislav Pecho


23.10.2023 • Archiv článkůPraktické rady »