Zazimování rekreační chalupy

Zazimování rekreační chalupy Zazimování rekreační chalupy Zazimování rekreační chalupy

Mnozí z nás vlastní rekreační chatu nebo chalupu a s klesajícími ríjnovými teplotami je již třeba pomýšlet na jejich zazimování. Čím dříve se k tomu odhodláme, tím lépe, první mrazy nás mohou překvapit již touto dobou. Na co všechno bychom při ochránění rekreačního objektu před zimním počasím neměli zapomenout, abychom na jaře nebyli nepříjemně překvapeni?

Každý jistě zná nejzákladnější fyzikální jevy, v tomto případě že voda při mrznutí zvětšuje svůj objem, z tohoto důvodu je v první řadě nutné uzavřít přívod vody a vypustit všechny nádoby a trubky, ve kterých se drží voda, aby po jejím zmrznutí nezpůsobila popraskání. Doporučeno je také do všech odpadů nasypat sůl. Vhodné je před zimou rovněž vyčistit okapy, které se mohou velmi snadno a rychle ucpat.

Neméně důležité je zajistit objekt před zloději, kteří spoléhají na to, že v zimních měsících jsou chalupy neobyvatelné. Ani kvalitní zabezpečení vchodových dveří, vrat do zahrady, okenic a oken nemusí být dostačující. V dnešní době jsou hojně využívány alarmy a kamery, občas se také setkáváme s jejich imitacemi. Pomoci mohou také různé časové spínače, které mohou automaticky ve večerních hodinách či zcela náhodně rozsvěcet např. lampu v pokoji a tak riziko vloupání opět o nějaké to procento snížit. V tomto případě ale není zcela logicky na místě zavírat všechny okenice a vypínat přívod elektrické energie. Zaručená rada proti zlodějům zřejmě neexistuje, snad jen, že čím méně cenností na chalupě máte, tím menší škoda vám hrozí.

Pokud během zimy na chalupu vůbec nejezdíte, je dobré jet se domluvit na kontrolách se sousedy nebo s místními obyvateli, je li to možné. Nezapomeňte sousedům nechat vaše telefonní číslo a adresu pro případ, že by k nějaké nepříjemnosti nakonec došlo.

Stanislav Pecho


29.10.2023 • Archiv článkůPraktické rady »