Balkón jako z pohádky

Balkón jako z pohádky Balkón jako z pohádky Balkón jako z pohádky Balkón jako z pohádky Balkón jako z pohádky

Také si ještě pamatujete na dobu naštěstí dávno minulou, kdy jsme s němým údivem sledovali domy a zahrady našich „západních“ sousedů? Byli jsme u vytržení z kaskád muškátů a zvonků, které padaly z jejich balkónů, a neuměli si představit, jak bychom takové krásy mohli v naší malé šedé zemi, kde nebyla k dostání pomalu ani mrkev, dosáhnout. A zkuste se dnes, po 25 letech projet u nás i po té nejmenší vesničce a nepoznáte, jestli jste v Čechách nebo v Německu či Rakousku! Lifestylové časopisy jsou plné soutěží o nejkrásnější zahradu, balkón či terasu a my se skutečně činíme.

Při současné nabídce v oblasti zařízení a doplňků pro dům, byt a zahradu není vůbec žádný problém vytvořit si doma nádhernou zelenou oázu se vším, co tam patří. Stačí i maličký balkón a můžete jej proměnit v kouzelné místo pro dokonalou relaxaci. A to samozřejmě i v případě, že nejste žádní velcí zahradníci a nemáte čas se rýpat v opravdové zemi či zalévat skutečné květiny. Na balkóně postačí i různé zajímavé dekorace nebo i – dnes již velmi kvalitní a realistické - květiny umělé.

Pokud máte trochu času věnovat se i opravdovému pěstování, vyzkoušejte pěstování předpřipraveného výběru květin na speciálních vliesových koberečcích (osivových pásech). Kobereček si před pěstování nastříháte na libovolně velké pruhy (třeba na velikost vašich truhlíků nebo záhonků), vložíte do nádoby nebo na záhon, zakryjete zeminou a pak ho jen dostatečně zaléváte dle požadavku rostlin.

Pro případy, kdy zrovna nemáte na zalévání vašich živých balkonových rostlin čas, je možné využít praktické pomocníky na balkon, jakými jsou automatická zavlažovadla.

Balkon může dobře posloužit i jako relaxační koutek s kouskem přírody uprostřed města. Praktické posezení se může hodit pro pití odpolední kávy, nebo čtení knih. Do exteriéru se určitě bude hodit nepromokavý ubrus na stůl, který je díky svému materiálu – pevnému a kvalitním voskovanému plátnu – prakticky nezničitelný. Stačí ho otřít a můžete ke stolu. Veselé a svěží dekory puntíků a květin prozáří a rozsvítí každý prostor.

Autorka článku: Jana Nováková

Zdroje fotografií: Magnet 3Pagen – obchod s doplňky pro celou domácnost


26.4.2014 • Archiv článkůKomerční sdělení »