Estetické funkce zrcadla

Estetické funkce zrcadla Estetické funkce zrcadla Estetické funkce zrcadla Estetické funkce zrcadla

Kromě své hlavní funkce mohou mít zrcadla v interiéru i jiný význam než jen tvořit dekoraci. Dají se využít např. ke klamné hře s prostorem a světlem. V malých a temnějších místnostech se dá zrcadlem docílit dojmu většího prostoru a pokud jej pověsíme naproti oknu nebo vedle něj, vnesou do místnosti větší množství světla. V případě využití zrcadel po celé stěně můžeme docílit až dvojnásobně opticky zvětšené šířky či délky místnosti. Stejně tak velké zrcadlo může být dominantou celé místnosti.

Usoudíme-li, že dřevěný rám narušuje žádoucí prostorový efekt, nabízí se možnost dát před zrcadlo nějaký dekorační předmět nebo menší kus nábytku, kterým se rám částečně zacloní. Jako příklad můžeme uvést malý stolek s květinami, který zrcadlo „opticky ukotví“ a zároveň tak zabráníme aby do něj někdo omylem narazil.

Zajímavě také působí kombinace skla a zrcadla. Jsou-li ve skříňkách skleněné poličky a za nimi zrcadlo, předměty působí dojmem jako by se vznášely ve vzduchu. Obě strany vystavených předmětů ovšem musejí být stejně dekorativní.

Díky zrcadlu také není příliš obtížné v místnosti nasimulovat iluzi okna a další sousední místnosti. S tímto jevem se nejčastěji potkáváme v malých koupelnách, které tak získávají na zajímavosti a rozjasněnosti.

Stanislav Pecho


22.3.2024 • Archiv článkůZajímavosti »