Jak na hypotéku

Hypoteční bankaAť jste v hypotékách nováčkem, nebo jste už o nich něco slyšeli, vždy se hodí být v obraze a znát aktuální odpověď na otázku „Jak na hypotéku?“. Nabídka hypotečních úvěrů je široká a banky se neustále předbíhají s novinkami, aby přilákaly co nejvíce zákazníků.

Situace na hypotečním trhu

Uběhlý rok 2013 byl ve znamení rekordně nízkých úrokových sazeb. Průměrný úrok za tento rok byl 3,06% a například v roce 2009 se úroková sazba pohybovala přes 5%. Na tak výhodnou nabídku jasně zareagovalo velké množství zájemců a rok 2013 se tak řadí mezi nejlepší i co se týče počtu a celkového objemu sjednaných hypoték.

Co přinese rok 2014 je stále otázkou, úrokové sazby ale budou pravděpodobně stoupat. Ekonomové, ale i trh očekává hospodářský růst a nabídka bank se tomu jistě přizpůsobí. Zásadním argumentem je také intervence ČNB proti koruně, která zapříčinila vzrůst inflace. Pokud by nabídka bank (tedy věřitelů) zůstala i nadále na stejné úrovni, zvýhodnilo by to klienty banky (tedy dlužníky).

Na jaké hypotéky dnes narazíme

Vzhledem k tomu, že otázka bydlení není jednoduchá a existuje mnoho možností kde bydlet nebo jak bydlet, není jednoduchá ani nabídka hypotečních úvěrů. Hypotékou lze naštěstí pokrýt skoro celou škálu nemovitostí, jako je byt v osobním vlastnictví, družstevní byt, rodinný dům, pozemek nebo dokonce rekreační objekt. Hypotékou můžete financovat také rekonstrukci svého stávajícího bydlení nebo můžete svou současnou hypotéku refinancovat výhodnější nabídkou od konkurenční banky. Samostatnou sekci pak tvoří tzv. americké hypotéky, což jsou bezúčelné úvěry, nikdo se vás neptá, na co budete chtít peníze využít.

Při žádosti o hypotéku hraje velkou roli vlastní vklad, který chcete do nemovitosti investovat. Pokud máte naspořeno například 30% z ceny nemovitosti a zbytek si chcete půjčit od banky, dostanete tak nabídku lepší úrokové sazby, než když byste si půjčovali částku celou. I 100% hypotéka je ale možná a někdy je opravdu lepší brzy a klidně bydlet, než několik let šetřit.

Druhou otázkou je fixace hypotéky. Fixace je doba, po kterou vám banka garantuje výši úrokové sazby, a vy se zavazujete ke splácení. Nejčastěji volenou fixací je 3 až 5 let. Po uplynutí této doby uzavíráte s bankou novou dobu fixace s novými podmínkami hypotéky nebo můžete přejít k jiné bance, která vám nabídne podmínky lepší. Tomuto přechodu od jedné banky ke druhé za účelem převedení hypotéky se říká refinancování.

Hypoteční banka

Možnost získání hypotéky se naštěstí oproti dřívějším dobám mnohem zjednodušilo. Úvěr si můžete nejdříve online spočítat v hypoteční kalkulačce a pak kontaktovat příslušnou banku. S hypotečním poradcem se pak můžete sejít osobně nebo si celou hypotéku sjednat po webu. V každém případě máte velmi rychlé vyřízení a schválení a bydlet tedy můžete velmi brzo.

Autor: Miroslav Budiš foto: HypotecniBanka.cz


30.1.2014 • Archiv článkůKomerční sdělení »