LED žárovky už nejsou hudbou budocnosti

LED žárovky už nejsou hudbou budocnosti LED žárovky už nejsou hudbou budocnosti LED žárovky už nejsou hudbou budocnosti

Také patříte do ekonomicky a zároveň ekologicky smýšlející části naší společnosi? Je-li vaše odpověď kladná, tak jste určitě již slyšeli o osvětlení pomocí LED technologie. Ta však stejně jako cokoliv nového a revolučního donedávna trpěla zásadním problémem – poměrně vysokou pořizovací cenou žárovek a ostatních svítidel. Ta doba je pryč, výrobcům se podařilo ceny srazit na zajímavou úroveň a nyní můžeme LED žárovkám bez jakýchkoliv pochybností přidat onen magický přívlastek „úsporné“. Není divu, LED žárovky jsou ještě úspornější, než klasické úsporné zářivky a jejich výroba i likvidace je navíc mnohem ekologičtější.

Budeme-li pokračovat ve srovnání s úspornými zářivkami, nalezneme i další poměrně zásadní výhody: Úsporné LED žárovky se mohou chlubit více než poloviční spotřebou proti úsporným zářivkám při stejné intenzitě osvětlení. Pro názornost zde uvedeme jednoduchý příklad, vycházející z klasické 40W žárovky:

40W žárovka = 35W halogen = 11W úsporná = 4W LED žárovka.

To ale není zdaleka vše, extrémní životnost, téměř nulová poruchovost, vysoká odolnost proti poškození, možnost častého vypínání a zapínání, jsou další nezanedbatelné výhody. Z ekologického hlediska je nutné podotknout, že neobsahují žádné jedovaté plyny nasycené rtutí. LED technologie je poměrně variabilní záležitost a dokáže nahradit v podstatě jakýkoliv druh osvětlení, od interiérových bodových svítidel, přes dekorativní či nástěnná až po veknovní osvětlení. Mezi zajímavé a neokoukané možnosti osvětlení např. kuchyňské linky či vestavěné skříně patří tzv. LED pásky. LED pásek je samolepící ohebný pásek, na němž jsou připevněny LED diody, díky své konstrukci je velice dobře ohebný a výborně se tak hodí pro osvětlení i takových míst, kde by jiné zdroje světla neuspěly už jen kvůli své velikosti. Montáž je velmi jednoduchá a bezpečná.

Pořizovací ceny LED osvětlení sice můžou leckoho od nákupu odradit, ale pokud vezmeme v úvahu jednoduchý výpočet návratnosti investice, veškeré pochybnosti půjdou stranou. Aby se LED žárovka ve srovnání s klasickou žárovkou zaplatila, tak musí svítit 2 500 h, což je 3,5 h denně po dobu dvou let. Při udávané minimální životnosti 20 000 h bude takto svítit nejméně 15 let, z čehož je další úspora zcela evidentní.


22.5.2012 • Archiv článkůKomerční sdělení »