Na co si dát pozor při přespoření cílové částky?

Na co si dát pozor při přespoření cílové částky?

Stavební spoření je stále nejoblíbenější formou vytváření finančních prostředků na rekonstrukci bydlení. Umožňuje během několika let při pravidelném ukládání nižších částek spolu se státní podporou vytvořit zajímavou částku. Tyto prostředky je možné použít na novou kuchyň, koupelnu, výměnu oken apod.

Co se stane při přespoření cílové částky?

Někdy se stane, že ještě ten správný čas na rekonstrukci bydlení nebo pořízení nové nemovitosti nepřišel. Klient stavební spořitelny dál ukládá volné finanční prostředky, až dosáhne cílové částky. Druhou možností je, že další peníze neposílá, ale smlouvu neukončí. V takových případech se může stát, že stavební spořitelna smlouvu vypoví.

Je možné dál ve spoření pokračovat?

Každá stavební spořitelna má trochu jiné podmínky a postupuje jinak. Obecně se dá říct, že po dosažení cílové částky má klient několik možností – spoření ukončit a peníze vybrat, cílovou částku navýšit a zaplatit poplatek ve výši 1% z navýšené částky, nebo nedělat nic (v takovém případě má ale spořitelna právo smlouvu ukončit, peníze vrátit nebo sama cílovou částku navýšit a strhnout si poplatek).

Jak postupuje největší stavební spořitelna?

Českomoravská stavební spořitelna postupuje při překročení cílové částky tak, že vrátí celou platbu na účet, ze kterého byla převedena nebo na adresu klienta. Pokud má účastník spoření více smluv, může platbu přeposlat na jiný účet, na kterém ještě není cílové částky dosaženo. Druhou možností je zvýšení cílové částky bez žádosti účastníka a změna smlouvy.

Důležité je se spořitelnou komunikovat

Čekat na to, co se stane, se moc nevyplácí. Klient by měl být aktivní v komunikaci se svou stavební spořitelnou, měl by sledovat své zůstatky, což některé stavební spořitelny umožňují i přes internet. Někteří finanční poradci aktivně komunikují se svými klienty a v pravidelných intervalech je informují o stavu konta a možnostech dalších spoření či čerpání úvěru.


26.4.2014 • Archiv článkůFinance »