Proměňte svůj domov k nepoznání trendy barvami!

Máte pocit, že vašemu bydlení „něco“ chybí a pohráváte si s myšlenkou na totální přestavbu? Zadržte – někdy stačí i mnohem méně než náročná rekonstrukce bytu. Zamyslete se nad stěnami, které tvoří největší vizuální plochu. Kdy jste naposledy malovali? Nátěr postupem času ztrácí svůj původní lesk a jsou na něm vidět nečistoty. Chopte se štětce a pusťte se do malířské práce. Prozradíme vám, jak to vypadá s aktuálními trendy.

Výběr barvy stěn

Výběr barevné kombinace není tak snadný, jak se na první pohled jeví. Pro profesionálního malíře jde o každodenní rutinu, ale laik může dlouze tápat. Přesto se nabízí množství směrů, kterými se můžete vydat. V posledních letech „frčí“ barvy podle zásad čínského učení feng-šuej. Podstatou této filosofie je sladění barev na základě duševní rovnováhy, harmonie a radosti.

Fixservis

Na druhou stranu to budete právě vy, kdo se bude na stěny každý den koukat. Proto je vhodné, abyste se při výběru řídili i svými pocity. Pokud se vám moderní trendy nezamlouvají, vsaďte na barvy, které jsou vám příjemné (byť nejsou „in“). Za každou cenu však dbejte zásad používání studených a teplých barev. Teplé tóny interiér opticky zmenší, zútulní a oživí. Studené barvy místnost ochladí a opticky zvětší. Zároveň navozují pocit čistoty, což je předurčuje pro použití v ložnici, koupelně nebo pracovně.

Fixservis

Tip: Nezapomínejte ani na stará a oprýskaná dřevěná okna a dveře. Nový lak jim dodá šmrnc a podtrhne celkový dojem z čerstvě vymalovaného interiéru. Nestačíte-li na to sami, pomůže vám šikovný lakýrník.

Jaké jsou v současnosti barevné trendy?

Buďme trochu konkrétnější. Jak vypadají současné trendy? Do módy se vrátila elegantní bílá, kterou odborníci doporučují kombinovat s druhou barvou. Pravidlo dvou barev se týká celé domácnosti – použijete-li dvě základní barvy (klidně s různou sytostí), dosáhnete lepšího výsledku než v případě pestrobarevného bydlení.

Fixservis

V kurzu jsou jednoduché hladké stěny bez štukování. Některé stěny můžete vyšperkovat módní tapetou, která dodá interiéru na dynamice.

Shledáte-li bílou jako příliš nudnou, sáhněte po jiných trendy barvách. Pastelové tóny sice ustupují, ale stále jde o poměrně oblíbenou volbu, především u mladší generace. Do popředí se dostávají syté barvy, mezi kterými dominuje tmavě fialová a temná modř.


28.11.2015 • Archiv článkůKomerční sdělení »