Světlo v bytě a slunce v duši

Světlo v bytě a slunce v duši Světlo v bytě a slunce v duši Světlo v bytě a slunce v duši Světlo v bytě a slunce v duši

Při hledání nového bydlení jsme prošli řadu bytů a pokaždé se nejdůležitější dojem týkal světla v jednotlivých místnostech. Často se stalo, že v bytech ve městě už bylo šero, a když jsme se vrátili domů, bylo v našem domově ještě dost přirozeného světla ve všech pokojích. Vždy jsme si uvědomili, jak se u nás doma dobře cítíme, protože je náš byt dobře orientovaný, že ani jedno okno nic nestíní… Nakonec jsme se rozhodli kvůli světlu zůstat ve starém domově a raději věci, které nám vadily, předělat a zmodernizovat.

Správné světlo je důležitější, než si možná uvědomujeme

Správné světlo v interiéru je velmi důležitým faktorem, o něhož se odvíjí celková pohoda. Ostré světlo, nebo jeho nedostatek vedou velké námaze zrakových orgánů, a to pak má za následek celkovou únavu organismu. Z toho důvodu je třeba věnovat velkou pozornost zdrojům přirozeného světla a umělému osvětlení.

Ideální osvětlení tvoří také materiály a barvy v bytě

Nejenom svítidla, ale i barvy a materiály různých ploch, mají vliv na světelnou pohodu. Stropy, podlahy, zdi, nábytek odrážejí světlo. Hladké povrchy víc než strukturované, světlejší víc než tmavé. Bílé stěny odrážejí až 80 % světla, žluté 70 %, světle šedé 58, oranžové 20, modrá 17 atd. To by měli vzít obyvatelé bytu také v potaz, až budou přemýšlet, jakou barvou vymalují nebo vytapetují tu kterou místnost.

Jaké osvětlení do bytu zvolit

Interiérové osvětlení můžeme rozdělit na celkové, funkční a dekorativní. Ideální je, když se všechny tři druhy vzájemně doplňují a vytvářejí světelnou i estetickou pohodu.Dětský pokoj, pracovna, kuchyně a koupelna vyžadují intenzivnější výkon, obývací pokoj a ložnice se spokojí s nižším. Důležité je lokální osvětlení, které využíváme při konkrétních činnostech – při vaření, šití, čtení atd. Pro moderní osvětlení je třeba připravit i nové rozvody, k jejichž modernizaci dochází často v rámci rekonstrukcí.

Jak si poradit s financováním

Větší úpravy bydlení se neobejdou bez větších investic. Na úpravy a modernizace nebo i přestavbu nemovitosti pro trvalé bydlení (třeba stodola, hospodářské stavební apod.) lze využít stavební spoření s jeho úvěrovými možnostmi. A v rámci rekonstrukce či úprav lze řešit stavebním spořením i světlo v bytě.


30.12.2014 • Archiv článkůKomerční sdělení »