Praktické zkušenosti s plastovými okny

Praktické zkušenosti s plastovými okny Praktické zkušenosti s plastovými okny

O plastových oknech toho již bylo napsáno a řečeno mnoho. Nedávno jsem se rozhodl plastová okna pořídit a rád se s vámi tedy podělím o několik poznatků, které by vám mohly ulehčit rozhodování. I náš portál se již problematikou výběru plastových či dřevěných oken zabýval, a to v článku Plastová nebo dřevěná okna?. Výhody plastových oken jsou nesporné, jde především o pořizovací náklady a nenáročnou údržbu.

Samotná výměna oken probíhala vcelku rychle a bezproblémově. Parta řemeslníků dokázala celý byt 3+1 s balkonem zvládnout během jediného dopoledne. Druhý den proběhlo už jen natření stěn a montáž žaluzií. V tomto ohledu se nabízí jednoduchá rada: Najměte si na výměnu oken skutečné odborníky, nenechte se zlákat o několik stokorun levnější firmou. Právě touto dobou probíhá výměna oken jednoho bytu v sousedním domě, kterou realizuje konkurenční firma a druhý den ještě nemají zdaleka hotovo.

Plastová okna Deceuninck patří mezi běžně používané. Veškerá manipulace je zprostředkována jedinou multifunkční klikou, kterou různými polohami okno proměníte z klasického na ventilaci či slabou ventilaci. Vše funguje velmi pohodlně a když si vzpomenu na zkřížené dřevěné rámy, které nešly řádně zavřít, jsem nadmíru spokojen. Abych se zde ale jen nerozplýval blahem, nedostatky jsem také dlouho hledat nemusel. Především oproti dřevěným oknům mají plastové o dost širší rámy, z čehož vyplývá, že do místnosti proudí méně světla. Nejsem člověk, který si příliš potrpí na módní trendy, z estetického hlediska na mně dřevěná okna působí lépe.

K výměně oken zpravidla patří i montáž žaluzií. V první řadě bych rád důvěřivé spoluobčany upozornil na možné pokusy různých vychytralých zlatokopů. Různých letáků, oznamujících, že jedině žaluzie od této firmy smíte mít na vašich oknech namontovány, jinak riskujete ztrátu záruky, si nevšímejte, není tomu tak. Jistě víte, že do plastových oken se žaluzie nedají namontovat dovnitř jako u dřevěných, tento fakt opět vnímám jako mínus. Ani ovládání žaluzií pomocí řetízků se dle mého skromného mínění nevyrovná klasickým otočným tyčkám, na druhou stranu mnoha lidem řetízkový mechanismus naprosto vyhovuje.

Když nakonec sečtu plusy a mínusy plastových oken, jsem s nimi spokojen. Přecijen pořizovací náklady, snadná údržba a předpokládaná dlouhá životnost je pro mě prioritou. Z estetického hlediska bych laickým okem hodnotil asi takto: Dřevěná okna to nejsou, ale plastová také nevypadají špatně.

Stanislav Pecho


12.7.2014 • Archiv článkůRekonstrukce »