Jak ušetřit v domácnosti 2 - žrouti elektrické energie

Jak ušetřit v domácnosti 2 - žrouti elektrické energie Jak ušetřit v domácnosti 2 - žrouti elektrické energie

Krátce po úvodní části přicházíme s pokračováním miniseriálu, který se věnuje úspornému provozu domácnosti. Začneme tam, kde jsme skončili v předchozím díle a tím je spotřeba elektrické energie. K oněm největším žroutům patří např. I ledničky, o jejichž výběru a úsporném provozu jsme již informovali.

Elektrické vytápění

U dodávky elektřiny je možné dosáhnout úspor relativně jednoduše. Pokud ji používáte k vytápění či jiným energeticky náročným činnostem, rozhodně byste si měli v první řadě vybrat odpovídající tarif, tak aby byl pro vás co nejvýce výhodný. Optimální tarif je možné vybrat na stránkách vaší elektrárenské společnosti pomocí jednoduchých webových aplikací. Na základě několika posledních vyúčtování by vám měli být schopni doporučit nejvíce výhodný tarif také operátoři společnosti.

Relativně vysoké úspory můžete dosáhnout snížením teploty ohřevu vody. Pokud snížíte teplotu o 10 stupňů, což je rozdíl, který téměř nepoznáte, protože vodu téměř vždy ředíte studenou, může denní úspora dosáhnout několika kilowatthodin a v závislosti na sazbě pak může jít o stovky až tisíc korun měsíčně.

Vaření

Vaření bez elektrické energie je v moderních domácnostech samozřejmostí. A kuchyňské spotřebiče rozhodně nepatří k šetřílkům. Kromě výběru kvalitních spotřebičů s co nejnižší energetickou náročností byste neměli opomíjet některé samozřejmosti:

  • do rychlovarné konvice nalévejte vždy jen tolik vody, kolik skutečně potřebujete. Ohřev 1l vody v běžné varné konvici vás přijde přibližně na 30 – 40 haléřů
  • i přestože jsou moderní sklokeramické varné desky relativně úsporné, nikdy je nenechávejte zbytečně topit naprázdno
  • při vaření používejte pokličky (platí samozřejmě i pro vaření na plynu)

Osvětlení

Na osvětlení se dá ušetřit zlikvidováním klasických žárovek, které na světlo přemění přibližně jen čtvrtinu dodané energie, zatímco zbytek na teplo. Ty je potřeba nahradit úspornými zářivkami, které jsou sice dražší, ale na druhé straně mají delší životnost, ve výsledku je jejich pořízení rozhodně levnější. Pro ukázku uvedeme příklad nejčastěji používaných žárovek, v porovnáním se spotřebou úsporných zářivek při stejné svítivosti:

standardní žárovka úsporná zářivka
65W 13W
75W 15W
90W 18W
100W 20W

Pozor, novinka - LED žárovky

Nenápadní žrouti

K nenápadným konzumentům elektrické energie patří všekeré spotřebiče, které disponují tzv. Stand By režimem (stav, kdy je spotřebič "vypnutý", ale zapne se pomocí dálkového ovládání), tedy televize, videa, počítače a mnoho dalších. U starších spotřebičů může být spotřeba v tomto režimu dosti vysoká, např starší televizor vám spotřebuje za „nic“ i stokorunu ročně. U moderní elektroniky je však tato spotřeba několikanásobně menší. Stand By režim má ale kromě pohodlí pro uživatele i technologický význam pro samotné spotřebiče, vzhledem k zachování co nejdelší životnosti časté odpojování a zapojování výrobci nedoporučují.

Stanislav Pecho


23.2.2015 • Archiv článkůFinance »