Rekonstrukce bytového jádra 8. - montáž sanitárního vybavení

Rekonstrukce bytového jádra 8. - montáž sanitárního vybavení Rekonstrukce bytového jádra 8. - montáž sanitárního vybavení Rekonstrukce bytového jádra 8. - montáž sanitárního vybavení Rekonstrukce bytového jádra 8. - montáž sanitárního vybavení

V předchozí části našeho seriálu jsme dokončili obklady a dlažbu, vše je pečlivě vyspárováno a opatřeno ochrannými lištami, nyní je potřeba nainstalovat a zapojit veškeré sanitární vybavení. Montáž je závislá na volbě jednotlivých kusů vybavení a na jejich technologickém řešení, od kterého se odvíjí obtížnost, časová náročnost a samozřejmě také výsledná cena.

Nejdůležitější bude vana, případně sprchový kout. Předpokládáme, že jste si vybrali akrylátovou vanu, tvar a rozměry ponecháme stranou, důležité bude její pevné usazení. Každá vana by měla být usazena co možná nejpevněji na nohách, případné nerovnosti podlahy řeší dolaďovací šrouby nožiček. Poslední dobou jsou často využívané plastové čelní panely k vanám namísto klasického obezdění. K čelnímu panelu je ale potřeba zajistit také absolutní stabilitu vany, tedy zakoupit samonosný rám, který by měl každý výrobce poskytovat jako příslušenství, nahradíte tím oporu vany, kterou poskytuje klasická obezdívka. Co se týče finanční náročnosti, tak plastový čelní panel s nosnou konstrukcí bývá otázkou přibližně 5-ti tisíc korun, což je v porovnání s klasickou obezdívkou částka poměrně vysoká. Pokud zůstanete u klasiky, bude zapotřebí do obezdívky nainstalovat servisní dvířka. Jsou případy, kdy se od servisních dvířek upouští, nenaruší se tím estetická stránka koupelny, ale případné budoucí opravy se poněkud prodraží. Velice oblíbenými doplňky vany jsou různé podhlavníky, madla a zástěny pro sprchování.

Připojení odpadních armatur by měl stelně jako usazení vany provést zkušený instalatér. Veškerá vodoinstalace by měla projít tlakovou zkouškou, která prověří kvalitu provedené práce. Všechny spoje a přechody musí být opatřeny odpovídajícím těsněním, na to je potřeba dát pozor, protože třeba takový umyvadlový sifon zabudovaný ve skříňce může dělat neplechu dlouhodobě aniž bychom si toho všimli.

S vanou samozřejmě souvisí i montáž vanové či sprchové baterie. Pokud jste se rozhodli pro klasickou nástěnnou baterii (ať už pákovou či termostatickou), mělo by být vše připraveno a instalace zabere jen pár minut. V případě, že preferujete podomítkovou baterii a výtok vody např. sifonem, bude montáž náročnější. Stejně tak i stojánková baterie, pro kterou je potřeba navrtat přesné otvory na horní ploše vany. Otvory není možné vrtat na libovolných plochách vany, místa určená pro stojánkovou baterii naleznete v manuálu každé vany. Ještě složitější záležitostí bude montáž hydromasážního systému, zde je potřeba postupovat přesně podle návodu výrobce.

Umyvadlo je nedílnou součástí koupelny, vybírat můžeme z levnějších keramických, dražších z litého mramoru nebo, akrylátových, funkce bude vždy stejná, výběr bude záviset především na našich estetických požadavcích a finančních možnostech. Umyvadlové baterie doporučujeme kupovat v sadě spolu s vanovou baterií, docílíme tak jednotného designu. Stejné možnosti se nabízí i u některých výrobců van, např. český Ravak má ve své nabídce několik komplexních designových řešení. Montáž umyvadla by neměla činit žádné problémy, důležitá je hlavně pevnost nosníků, totéž platí i pro případ, že je jako součástí umyvadla dodávána skříňka.

Montáž klozetu by neměla představovat žádné větší problémy, pokud jste si zvolili jednoduchý typ „kombi“ (systém, kde je nádržka součástí mísy), bude zprovoznění otázkou několika minut. Dřívější typy s nádržkou umístěnou v horní části stěny se dnes nenosí, nahradily je podomítkové systémy. Ani ty by však neměly působit při montáži žádné větší komplikace. Zda zvolit kombi klozet či nádržku pod omítkou je záležitost spíše estetického charakteru než funkčního. Mísa by měla být pevně přišroubována a přilepena k podlaze.

Veškeré sanitární vybavení máme funkční, zbývají nám už jen drobné dokončovací práce, které si probereme příště a poté již můžeme rekonstrukci bytového jádra považovat za dokončenou.

Stanislav Pecho


16.2.2016 • Archiv článkůRekonstrukce »