Rekonstrukce bytového jádra 9. - dokončovací práce

Rekonstrukce bytového jádra 9. - dokončovací práce Rekonstrukce bytového jádra 9. - dokončovací práce Rekonstrukce bytového jádra 9. - dokončovací práce Rekonstrukce bytového jádra 9. - dokončovací práce

Rekonstrukci máme z velké části hotovou, zbývá už jen vše dotáhnout do finální podoby a pak už si jen pohodlně užívat novou koupelnu. Všechny potřebné části by měly být opatřeny nátěry. Kovové zárubně je potřeba nejprve důkladně očistit, případně odmastit a nanést základní antikorozní nátěr. Volba vrchního nátěru závisí už jen na vašem vkusu, barva by měla být vybírána s ohledem na barvu dveří, odstíny lze jednoduše míchat. Vybírat je možné mezi vodou ředitelnými barvami, které rychle zasychají, ale dřív se otlučou, a syntetickými nátěry, které sice hodně zapáchají, když jimi natíráme, ale mají podstatně vyšší odolnost. Nátěr je možné nanášet štětcem, válečkem či stříkáním. Osobně doporučuji váleček, práce s ním je jednoduchá, rychlá a barva je nanášena rovnoměrně. Totéž platí i pro případ, že koupelnou prochází trubky s topením, což je časté ve starší cihlové zástavbě. Zde ale použijeme namísto válečku štětec nebo nástřik.

Další důležitou věcí, která se provádí zpravidla na konci rekonstrukci jsou úpravy stropu. Ve většině případů se volí sádrokartonové podhledy, které zakryjí veškerou elektroinstalaci a případné nepřesnosti na obložení a zároveň dotvoří moderní vzhled koupelny. Sádrokartonové desky se pokládají na kovový rošt, který je připevněn na zdivo. Do desek se umístí i osvětlení, zpravidla se používá sada bodových světel, které mají možnost směrování.

Tímto se dostáváme k finalizaci elektroinstalace. V koupelně by se rozhodně nemělo šetřit osvětlením, 12V halogenové bodovky napájené přes transformátor mají sice dle mého názoru poměrně velkou spotřebu, ale zase na druhé straně v koupelně nesvítíme po celý den. Osvětlená by měla být celá místnost rovnoměrně, nic nezkazíme, když bude u zrcadla světla o zlomek více. Montáž jističů, zásuvek a spínačů je otázkou několika málo hodin. Jističe by měly být rozděleny podle jednotlivých spotřebičů. Vlastní jistič by měla mít elektrická trouba, pračka a myčka, dále pak osvětlení a ostatní zásuvky. Proudový chránič je v dnešní době samozřejmostí.

Na závěr je potřeba namontovat ochranné lišty kolem zárubní, umyvadla a vany, vytmelit všechny případné spáry akrylátovým tmelem nebo silikonem. Nainstalujeme potřebné koupelnové doplňky (háčky, stojánky, držáky,....), odstraníme ochrannou fólii z vany, provedeme úklidové práce, zasadíme dveře a můžeme vše pečlivě zkontrolovat.

Poslední fází celé rekonstrukce bude podpis předávacího protokolu a příp. doplatek. Nikdy nepodepisujte převzetí rekonstrukce bez závad, dokud opravdu nemáte jistotu, že vše bylo provedeno bezchybně. V praxi to chodí tak, že se téměř vždy nějaký nedostatek najde, také proto se od vás bude firma snažit získat podpis co nejdříve. Vyžádejte si veškerou dokumentaci o provedené stavbě, doklady o uložení vyvezených odpadů, revizní zprávu elektroinstalace.Často se stává, že se nedostatky projeví až časem při běžném užívání koupelny. To není žádná tragédie, seriózní firma by měla tyto nedostatky v rámci záruční lhůty odstranit bez nejmenších problémů.

Podpisem předávacího protokolu je rekonstrukce bytového jádra u konce a tím také končí náš seriál, který vám ještě připomeneme v poslední části rozsáhlou fotogalerií. Doufáme, že tento seriál přinesl ucelený pohled na problematiku rekonstrukce a přejeme úspěšné rekonstruování!

Stanislav Pecho


21.2.2016 • Archiv článkůRekonstrukce »